Прокуратурата свърза 4 взрива в България с отравянето на Гебрев

10-години след първата експлозия службите изненадващо прогледнаха за действията на ГРУ

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти. Разкритията за това се случват години след събитията, описани в разследването на държавното обвинение.

„През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция „Жандармерия“ анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях“, заяви в началото говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първият случай е от ноември 2011 в с. Долни дол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ „Сопот“, където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е унищожен и още един склад на ВМЗ „Сопот“. Четръвтият случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на „Арсенал“.

Любопитно е, че между събития през 2015 г., за които прокуратурата чак сега обявява, че се води разследване, в сградата на бившия Институт по специална техниха избухва пожар, който изгаря доказателствата за взривовете във ВМЗ „Сопот“. „Експертиза установи, че причината за пожара не е самозапалване“, каза Сийка Милева.

„От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за връзка между взривовете на територията на България, опитите за отравяне на трима български граждани, и извършването на тежки престъпления на територията на други държави“, съобщи говорителят на главния прокурор.

Милева припомни, че за отравянето на Емилиян Гебрев, неговият син и производствения директор на ЕМКО, са обвинени трима руски граждани, които работят за военното разузнаване на Русия. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). „С висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, заяви още тя.

По нейни думи в момента се събират доказателства за съпричасността на шестима руски граждани към тежки престъпления на територията на България, като се използва международно сътрудничество с Чехия. Стои въпросът каква работа е свършена от прокуратурата през годините, след като едва сега излизат наяве данни за участие на ГРУ във взривовете във военни складове у нас. Държавното обвинение демонстрира активност чак сега, когато се разбра, че отравянето на Емилиян Гебрев може да е свързано с унищожени боеприпаси в Чехия.

 

 

Източник: Сега

Comments

comments