Прокуратурата ще анализира проверките си на Пеевски, санкциите на САЩ се дължали на работата й

Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ, Върховна касационна прокуратура се самосезира и образува шест преписки спрямо всяко едно от санкционираните лица“, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев. В сряда администрацията на президента Джо Байдън наложи санкции на шестима българи за участието им в корупция в България – Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Милева направи разбор поотделно на санкционираните. Припомни, че срещу Божков освен 18 обвинения са налице и няколко разследвания в Специализираната прокуратура с различен предмет на дейност. Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура.

По отношение на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов Окръжна прокуратура – Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата се намират в съдебна фаза. „Всички престъпления са корупционни и попадат в единния каталог на корупционните престъпления“, обясни Милева.

Милева заяви, че голяма част от посочените обстоятелства в доклада на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на прокуратурата на България и събраните от нея доказателства. Добави, че само българският съд може да каже дали един човек е виновен или не.

След това спомена и Делян Пеевски. „По отнощение на Пеевски през годините от страна на прокуратурата са извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани“, бе краткото съобщение.

Ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посочените в доклада на Министерството на финансите на САЩ спрямо всички. В случай, че се констатират данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата.

Прокуратурата ще поиска от партньорските органи отговори конкретизиране и разширяване на посочената информация.

 

 

 

Източник: Дневник

 

Comments

comments