Прокуратурата протестира оправдателната присъда на зъболекар и бивш депутат

zx860y484_2935449

Апелативна прокуратура – София протестира оправдателната присъда, с която състав на Софийски апелативен съд е признал подсъдимия Валентин Павлов за невиновен по повдигнатото му обвинение – немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, причинило смъртта на четиринадесетгодишен пациент. Протестират се и изменените присъди спрямо другите подсъдими по делото – Венета Павлова и Йонна Филипова.

Тримата подсъдими са били предадени на съд от Софийска градска прокуратура по обвинение за извършено престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

На 14.06.2016 г., в дентален център в град София, подсъдимият В.П., в качеството си на стоматолог, осъществил хирургично лечение в устната кухина на А.И., като по негово решение вместо локална анестезия или локална анестезия и венозна седация, била приложена обща интубационна анестезия с анестетичен препарат „Севоран“. В резултат на тези действия било предизвикано състояние „малигнена хипертермия“ у пациента, което не било третирано своевременно, поради липса на единствения възможен антидот – лекарствен препарат „Дантролен“. Същият следвало да бъде приложен в максимално кратък период с цел избягване на летален изход. Вместо това пациентът бил транспортиран в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, където по-късно била констатирана смъртта му.

Престъплението е било извършено в условията на независимо съпричиняване с д-р Йонна Филипова (лекар-анестезиолог) и д-р Валентин Павлов (управител на денталния център).

Първоинстанционният съд е осъдил подсъдимия Валентин Павлов на три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок и наложил наказание „лишаване от право“ да упражнява професия „стоматолог“ за срок от пет години. Същите наказания са били определени и на другите подсъдими по делото.

Състав на Софийски апелативен съд е отменил присъдата на Софийски градски съд, като оправдал подсъдимия В.П. изцяло по обвинението за извършено престъпление по чл. 123 от НК и намалил наложените наказания на В.Ц.П. и Й.М.Ф. от три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок на една година „лишаване от свобода“ условно. Изцяло са били отменени наложените наказания лишаване от право да извършва дейност по управление, ръководство и контрол на лечебните заведения за В.Ц.П. и упражняване на професия „лекар-анестезиолог“ за Й.Ф.

С протеста Софийска апелативна прокуратура предлага делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, като той ще бъде допълнен след изготвяне на мотивите към присъдата на Апелативен съд – София.

Стоматологът и бивш депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов бе оправдан вчера на втора инстанция за причиняване на смърт по непредпазливост на 14-годишно момче, което оперирал под пълна упойка.

Павлов е подсъдим заедно със съпругата си Венета Павлова и анестезиолога д-р Йонна Филипова. На първа инстанция и тримата бяха признати за виновни и осъдени на по 3 години условно, 5 години изпитателен срок и лишаване от право да упражняват професията си. Според решението на втората инстанция Павлов е невинен. Съдът е намалил присъдите на съпругата му и на д-р Филипова от 3 на 1 година условна. Отменена и забраната за практикуване. Все още не е ясно с какви мотиви е променена присъдата. Решението е на трима съдии – Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Владимир Астарджиев. То може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Прокуратурата твърди, че тримата са причинили по непредпазливост смъртта на 14-годишно момче през 2016 г. Детето е оперирано от Павлов под пълна упойка за премахване на киста в долната челюст. Упойката е приложена със съгласието на родителите, тъй като момчето изпитвало панически страх от зъболекари. Павлов оперирал кистата около 14 часа на 14 юни 2016 г., но към 15:10 часа състоянието на детето рязко се влошило. То вдигнало температура 39.5 и получило тахикардия – 152 удара в минута. Дишането му е било затруднено, повишено е било и отделянето на въглероден диоксид. Откарано е в „Пирогов“ малко след 17 часа, където е установена смъртта му. Според разследващите момчето е поставено под пълна упойка с препарат, за който имало предупреждение, че може да отключи рядкото генетично заболяване малигнена хипертермия, каквото е имал пациентът. При усложнения било задължително на пациента да се даде дантролен натрий, с който обаче клиниката на Павлови не разполагала. Зъболекарят твърди, че този препарат не се продава у нас и го имат само няколко големи болници. Другото обвинение към Павлов е, че е чакал прекалено дълго преди да транспортира детето в болница, а накрая се обадил на частна линейка, която не разполагала с необходимата апаратура.

Любопитен факт е, че починалото 14-годишно момче е роднина на близък приятел на Павлов, съобщи източник на „Благоевград нюз“.

 

 

Comments

comments