Прокуратурата показа доказателства от разследването на водната криза в Перник

prb.bg
prb.bg

Специализираната прокуратура публикува част от доказателствата по досъдебното производство за водната криза в Перник и за подвеждането под отговорност на досегашния екоминистър Нено Димов.

От разпита на досегашния шеф на ВиК Иван Витанов става ясно, че той не получава отговор на писмата си от октомври 2019, в които предупреждава кмета на община Перник, областния управител и общинския съвет за намаляването на нивото на язовир „Студена“ до 8 млн. куб. м. Нещо повече – Витанов свидетелства, че те са се издразнили на неговото предложение и категорично са отказали да въведат режим.

Прокуратура, пресцентър
Прокуратура, пресцентър

„От нито едно от трите места не получих отговор може би седмица след изпращенето на писмото бях извикан в областната админситрация при г-жа Ирена Соколова на неофициална среща, на която присъства и Владислав Илиев – заместник кмет на община Перник и служителите на ВиК-Асоциациата на област Перник. На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир „Студена“ населени места“, казва пред разследващите шефът на ВиК.

Той припомня хронологично как нивото на язовира е продължило да спада и вече след изборите новият кмет Станислав Владимиров обявява, искания месеци преди това, воден режим.

Comments

comments