Прокуратурата още се чуди да провери ли Борисов за ваксините

Софийската градска прокуратура не отговаря на въпросите на „Сега“ дали вече е образувана проверка по сигнала на служебния здравен министър Стойчо Кацаров срещу Бойко Борисов. По принцип държавното обвинение не може да откаже да образува проверка, щом има подаден сигнал. При това би могло и да се самосезира, защото изявлението на Борисов, че се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, бе разпространено в медиите. Ако проверката установи достатъчно данни за извършено престъпление, трябва да бъде образувано разследване.

Кацаров даде лидера на ГЕРБ на прокурор на 28 октомври заради твърденията му, че се слагат ваксини с изтекъл срок на годност. Ден по-късно от пресслужбата на СГП казаха, че „към момента няма възложена проверка по сигнала“ и че когато проверката бъде възложена, обществото ще бъде информирана. Седмица по-късно обаче обществото все така няма информация. Още в сряда „Сега“ отново попита по имейла пресслужбата на СГП дали има развитие по сигнала на здравния министър. За разлика от миналата седмица, когато отговорът дойде моментално, този път такъв нямаше. В края на работни ден вчера говорителката на СГП прокурор Десислава Петрова обеща да отговори, но все още не го е сторила.

В сигнала до градския прокурор Илияна Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини. И са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер – всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

Въпреки че гражданско сдружение БОЕЦ подаде сигнал за всяване на паника срещу Борисов още преди Кацаров, прокуратурата досега така и не е отговорила какво се случва с този сигнали, както и да не би пък случайно да се е самосезирала от публикациите в медиите, както образува проверка например за хакерска атака срещу здравната каса, или срещу близки до нея сайтове. „Сега“ зададе въпроса за Борисов на Софийската районна прокуратура, която би трябвало да е компетентна за такава проверка, още на 26 октомври. Пресаташето на СРП прие запитването по телефона и след това спря да отговаря на обаждания и имейли. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева също не е отговорила на въпросите, макар че те бяха поставени и на нея.

Comments

comments