Прокуратурата: Банев е подготвял хибридна война срещу България с помощта на руснаци

cac6fbc2e5c81fc1bc8a501e85659c13

Задържаният в ареста бизнесмен Николай Банев се е свързал от килията с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България и медийни атака срещу прокуратурата. Това разказа в понеделник заместник-главният прокурор Иван Гешев пред бТВ. Той обясни, че Банев е имал телефон в ареста, какъвто не му се е полагал.

Апаратът бил открит в кутия от сок при претърсването. Иван Гешев разказа, че Банев е водил разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България. Бизнесменът смятал да поиска политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си, каза прокурорът.

Руски лобисти били обещали на Банев руска адвокатска защита пред европейските съдилища, както и медийна кампания в Русия в негова защита, каза Гешев.

Прокурорът определи разговорите на Банев като „предателство срещу собствената държава“. Той отново каза, че прокуратурата имала данни, че семейство Баневи имат 1 млрд. лева по сметки в Швейцария. Прокуратурата е сигнализирана от швейцарските власти за това.

Прокурор Гешев обясни, че и по делото срещу един от адвокатите на бившия банкер Цветан Василев – Лазар Карадалиев, има данни за пране на пари с посредничеството на руски олигарх, който е в санкционния списък на САЩ и ЕС.

По повод делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, Иван Гешев коментира, че не изключва Иванчева да използва лъжи, за да се защити.

Попитан за пореден път дали арестът е трябвало да бъде толкова публичен, Гешев отговори, че мястото на ареста бил въпрос на лош късмет, като то било избрано от службите. После Гешев си промени позицията и каза, че всъщност центърът на София е бил доста удачно място за ареста на Иванчева.

„Правилно беше решението и то вече се вижда. Въпреки, че стана пред цяла България, се твърди, че парите са подхвърлени (на Иванчева – б.р.), а представете си, ако беше станало извън медиите“, посочи той.

„Има медийна фиксация върху Иванчева и всичко се прехвърля върху прокуратурата. Условията в арестите, белезниците, не зависят от прокуратурата“, каза прокурорът.

Накрая Иван Гешев каза, че пред него не стои въпросът дали да става главен прокурор, въпреки че е сочен за един от фаворитите за позицията.

“Важно е да си свърша работата“, каза Гешев.

Comments

comments