Програмата за енергийна ефективност – програма за саниране на електорат и ефективност за политическата класа

DSC_0376

Автор:Мариета Димитрова

„Когато се работи, тогава може и да се краде.“ Това е „златно“ правило на българските управленци от политическия спектър.

Благоевград е град първенец по саниране, това е най- голямата гордост на местния кмет и успешно бе използвано и при кандидат-кметската кампания преди две години. Тук не веднъж бе и премиерът Борисов, който гордо режеше лентички на обновените по програмата блокове.
Към днешна дата, обаче „фасадата“ на санирането се пропуква, започва да излиза информация, която навежда на мисълта,че програмата е била опорочена в няколко направления . Нарушения откриваме при националната програма за саниране първо при цените на които фирмите изпълнители санират, а след това и в собствеността им, накрая и самите хора, които живеят в санираните блокове, започват да се оплакват от различни дефекти и проблеми.
Преди да сме се запознали с факти и цифри, логично изникват няколко въпроса, касаещи програмата. Кой е контролиращия орган на тази програма? Защо общините провеждат процедури, а после сами си ги контролират? Защо собствениците не провеждат сами процедурата, при положение,че парите са за тях, макар и целеви?
Демократичната логика би наложила те да провеждат процедурата, а общината да ги контролира. Липсата на такава в сегашния начин на работа води до злополучни практики и злоупотреби.

Проверка на сайта на община Благоевград, показва всички договори сключени от началото на Програмата до днес.
При разглеждане на договорите за обследване, извършено преди самото саниране попадаме на „ Екоконсулт“ ДЗЗД с управител Янко Димитров Янков, който е правил голяма част от обследването на сградите. На пръв поглед нищо странно, но това се оказва настоящия заместник кмет по строителството на община Благоевград. Към момента на извършване на тази дейност, той все още не е бил на длъжността, но пък е показателно, че той е работил успешно с общината, още преди да стане зам.кмет на 23 ноември 2015 година. От обследването той е прибирал сериозна сума пари, а по-късно фирма отново свързана с него започва да прибира още, само че за изпълнение на СМР-тата и инженеринга по Програмата за енергийна ефективност.

1 Qnkov

На среща със зам. кмета Янко Янков, става ясно,че именно съвместната и успешна работа по обследването, става причина той да бъде поканен в екипа на кмета Камбитов. „Дълги години се занимавах с тази дейност и работих в сферата на строителството. Бях поканен за заместник кмет, именно след успешната ми работа по обследването.“, твърди Янков.
Свързани с името на Янков, намираме още няколко фирми в Търговския регистър: „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД, „Стройинвест консулт София“ ЕООД, „Стройинвест консулт 2013“ ЕООД, „АС инженеринг“ ЕООД, и „ Хидрокомерс България“ ЕООД, макар и с прехвърлени дялове, следата от участието на зам.кмета е останала в регистъра.firmi Qnko

Започваме проверка на всички фирми и откриваме, че една от тях – „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД е изпълнител по няколко договора за саниране, дори и след като Янков вече е встъпил в длъжност в община Благоевград. Факт е, че той е излязъл от фирмата още през 2012 година, но е факт и че именно тази фирма продължава да прибира милиони от саниране, именно в общината, чийто заместник кмет е бившият и управител.
„Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД е фирмата първенец по саниране на територията на община Благоевград с 3 блока. Факт е и, че на 16 август 2016 година в Комисия за провеждане на открита процедура по ЗОП, член е зам. Кметът Янков, а за изпълнител на една от обособените позиции с №56 е определена, именно фирмата на която той е бил управител-„Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД. С нея е сключен и договор на 21 ноември 2016 година, на стойност 817 233,65 лв. с ДДС. Не е противозаконно, тъй като фирмата е продадена от него преди 5 години, но създава сериозен повод за съмнение в определянето на изпълнители в община Благоевград.
От друга страна, Янков може би се е доказал в годините назад, работейки с община Благоевград и днес тези факти, оказва се не притесняват никого. Още преди 3 години отново фирма, която се свързва с неговото име, според Търговски регистър- „Стройинвест консулт 2013“ ЕООД е извършвала надзора на Спортния комплекс изграден в благоевградския квартал „Еленово“,същата фирма е правила и благоустрояването на улици в квартал „Струмско“ и с. „Бело поле“. „Стройинвест консулт 2013“ ЕООД е участвала и в обследванията, което е видно от доклад за обследване и технически паспорт, предоставени ни по ЗДОИ от община Благоевград.

DSC_0378

Договор
Договор

Дружеството „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД към този момент е получило от саниране 6,3 млн. лв. за обновени общи 7 блока в цялата страна. До момента е работило в Благоевград, Гълъбово и Пазарджик, а има спечелени поръчки и в Белоградчик, Карлово, Асеновград и Казанлък. А в обединение с други фирми има спечелени поръчки и във Велинград и Гълъбово.
Проверка в Търговски регистър показва, че фирмата е с дългогодишна история. Основана през 2005 година като дъщерно дружество на „ГБС Инженеринг“ и регистрирана с капитал 5000 лв. През април 2009 год. ГБС продава компанията на Янко Димитров Янков /сегашния зам.кмет на общ.Благоевград/, който до онзи момент е само управител, за 1 лев. Изгодна сделка, като се има предвид светлото бъдеще на фирмата. От тогава до сега има още две прехвърляния на собствеността. През 2012 год. Собственик става Петкана Петрова Николова, а от октомври 2016 год. Фирмата преминава в ръцете на 25-годишната Елизабет Мариус Урумова.

„Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД в съдружие с дружеството „Топ хаус“ печели една от най-скъпите поръчки за саниране на сграда във Велинград за над 2,2 млн. лв. Дружеството „Топ хаус“ от своя страна е собственост на съпруга и брата на бившата депутатка от ДПС и бивш зам.-министър на екологията Фатме Изияз.
Нашето разследване показва обаче, че не само фирми свързани със заместник кмета , санират в Благоевград. Оказва се, че апептитните хапки от Програмата са стигнали и за голяма част от местните парламентаристи.

Договор - Динков
Договор – Динков

На 20 май 2016 година е сключен договор с фирма „Хидроенерджи-БГ“ ООД, с управител Милен Динков, на стойност 2 363 858,54 лв. с ДДС. Въпросният управител е брат на Рашко Динков, който е съветник в ОбС-Благоевград. До тук нищо кой знае колко притеснително, само че дори да няма законово нарушение, изниква логичния въпрос- не е ли санирането и даването на поръчки, начин да си осигуриш подкрепа в ОбС, както и колко финансово изгодно е да бъдеш съветник. „Коалиция за Благоевград”, чийто представител е Динков, още по време на местните избори през 2015 година, подкрепи кмета Камбитов за втори мандат. „От 4-годишната съвместна работа с д-р Камбитов като кмет на Благоевград той ни убеди ,че е най-подходящият човек, който ще се справи с всички предизвикателства, стоящи пред Благоевград. Затова заявявам, че „Коалиция за Благоевград“ категорично ще го подкрепи за втори мандат. Искрено се надявам, че ще бъдем сред общините с най-голям процент усвояемост по европейските програми”, каза през 2015 година първият в листата за съветници от „Коалиция за Благоевград“ Рашко Динков.

Договор-Динатсрой
Договор-Динатсрой

Оказва се, че това не е единственият случай на парламентарист, който е свързан с фирма участваща в санирането. „Динатстрой“ ООД на общинските съветници Димитър Урдев и Васил Миладинов, също участва в програмата и от договора сключен на 11 юли 2016 година, става ясно, че те прибират не лошата сума от 1 812 558,33 с ДДС. Тук по-интересно е, как печелят поръчката имено те, при положение , че другата фирма кандидатстваща за същата обособена позиция- „ПСГ“ АД е дала икономически по-изгодна ценова оферта от 1 400 395,39 лв. с ДДС. Разликата в цената е 400 000 лв., а принципа на избор, би трябвало да е икономически по-добрата оферта, но тук явно позицията на общинските съветници е дала превес в ситуацията. Факт е, че гаранционния срок на „Динатстртой“ е 8 месеца по-дълъг от този на конкуренцията, но ако само това е натежало за избора, то ще възникне сериозно съмнение към комисията, определила изпълнителя. Димитър Урдев е представител на партия „БЗНС-Александър Стамболийски“, които са коалиционен партньор на БСП, но това очевидно не му пречи да работи чудесно с кмета на ГЕРБ. Съвместната им работа е видна и от Протоколите от сесиите на ОбС-Благоевград, където става ясно, че той винаги гласува в подкрепа на кмета и заедно с групата на ГЕРБ в местния парламент.

Договор-Тодоров
Договор-Тодоров

До тях се нарежда Андон Тодоров, чийто брат- Венци Тодоров, управител на фирма „БГ еврострой АВМ“ ЕООД е прибрал 840 278,12 лв. с ДДС от саниране на два блока в квартал Струмско. Тодоров е представител на „Партията на зелените“ и също оказва сериона подкрепа за ГЕРБ при гласуванията в ОбС.

Другият аспект на проблема идва с цената на санирането, 290 лева за саниране при 127 лева за квадрат грубо строителство ?! Бърза проверка в сайтовете с обяви, показва, че цената на кв.м. за саниране с включени труд и материали е 80 лв. за кв.м. Тогава, ако трябва да определим какво всъщност се прави по програмата за енергийна ефективност за тройно повече пари, няма как да избегнем съмнението за кражби и източване на пари …

обява
обява

Създава се основателното съмнение, че държавата чрез общините санира старите панелки с рекламно – предизборна цел и дивиденти за „наши фирми“. И докато за бизнесмените търсещи единствено печалба това е разбираемо, то за една държава и нейните общини това е непонятно и граничи с кражба и то не за левчета, а за стотици милиони …

В началото на програмата държавата е давала по почти 300 лева за саниране на квадрат, а през 2016 г. цената пада почти наполовина, показват справките.
В Благоевград попадаме на договори, чиито цени се различават драстично една от друга. Оказва се, че сметката за санираните сгради показва средно по 203 лв./кв. м, което е двойно повече в сравнение с обновяването по програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Най-високата средна цена за саниране е във Велинград – 288 лв./кв. м, а най-ниската – в Кюстендил, 116 лв./кв. м, става ясно от  справка на МРРБ.sprawka 1

В публикуваните таблици с информация с източник МРРБ цената за кв.м за санирането в Благоевград е 203 лв. От справка със строителен предприемач, извършващ тази дейност в страната и чужбина се оказва, че реалната цена за тази дейност с включена печалба за изпълнителя е около 110 лв. Разликата е цели 93 лева, при 49 сгради санирани досега по квадратурата Х 93 лв. отгоре, печалбата, която се прибира е за около поне 15 млн. лева досега!
Най-високата цена в Благоевград е била около 203 лв./кв. м. , твърди и зам. кметът Янков в нашия разговор. Разликата между най-ниската и най-високата цена, според него идва от променящите се в движение правила на самата програма. „Средната цена в Благоевград винаги е била съобразена с правилата наложени от Министерство на регионалното развитие. Имаше момент, когато беше по-висока, но тогава и дейностите бяха повече.“, обясни Янко Янков. Направена е била промяна, заради факта, че не всяка сграда има нужда от конструктивна интервенция, твърди още зам.кметът. Въпросът е обаче, че и преди и сега е имало обследване, което би трябвало да установи нуждата или липсата на такава, за да бъде обективно определена и цената.
“ Програмата тръгна с неточни правила, което МРРБ промени в последствие. Включваха се и се изключваха различни дейности. След пълния анализ намалиха девизните цени. Община Благоевград винаги е спазвала референтните стойности.“ , твърди Янков.
„В началото всичко се базираше на обследването и не допускам да е имало злоупотреби и преди и сега.“, обясни още той. Санирането обаче не е просто изолация, както си представят хората, има много дейности, които се включват в изпълнението, става ясно още от обяснението му.
Приемайки тези обяснения, обаче остава въпросът с огромната разлика в цените, които ние установяваме при проверката на няколко идентични блока. По ЗДОИ изискахме Техническите паспорти и Доклади от обследването на 4 сгради с идентична етажност и РЗП. Информацията ни бе предоставена в пълен обем, както я изискахме от община Благоевград.

От документите, които имаме става ясно, че блока, намиращ се на ул.Цар Иван Шишман №16 в Благоевград, който е 14 етажен, с РЗП-4525,43 кв.м./според Техническия паспорт/, санирането струва 1 256 911, 64 лв. с ДДС, което при проста сметка показва цена от 277,74 лв.кв. м.

ул.Иван Шишман 16
ул.Иван Шишман 16

Блок № 55 в квартал „Запад“, 15 етажен, с РЗП-5423,30 кв.м. е саниран за 776 496 ,35 лв. с ДДС, което е 143 лв. за кв. м., а разликата с предишният блок е 134 лв. на кв.м.

кв.Запад, бл.55
кв.Запад, бл.55

За блок на ул. Марица 2, 14 етажен с РЗП- 5891,13 кв.м., много приличащ на предните няколко, които разгледахме- цената за обновяването му е 1 309 782,53 лв. с ДДС или 222,33лв. на кв.м.

ул. Марица 2
ул. Марица 2

Четвъртият разгледан блок се намира на ул.Братя Иванови 1 в Благоевград. С РЗП-5527,00 по ЗУТ, 15-етажен е и санирането му е струвало 618 524,20 лв. с ДДС или 111,90 лв. на кв.м. , което е с 166 лв. на кв. м. по-малко от първият разгледан блок.

ул. Братя Иванови 1
ул. Братя Иванови 1

Докладите от обследването пък, показват идентични стойности и при четирите блока, което води към две неща: или обследването не е правено старателно и затова докладите са почти „copy-paste“, или ако е направено както трябва, то състоянието на тези блокове е идентично и цените за саниране би трябвало да са почти еднакви. Втората възможност отпада, тъй като разликата в цените между най-скъпия и най-евтиния от четирите блока е 166 лв. на кв.м., според договорите качени на сайта на община Благоевград.
И тук се питаме къде е истината за санирането и печалбата за избраните фирми и то за стотици хиляди на санирана сграда ?!
Програмата за саниране създаде една идеална и облечена в закони, корупционна схема. На два пъти бяха променяни максималните цени за саниране, по които могат да бъдат сключвани договори от кметовете с фирмите. Първата корекция дойде, след като бе установено, че цените са прекомерно високи , далеч над всякакви пазарни стойности . Имаше и второ занижаване на максималните стойности, което отново изглежда далеч над разумното, а по-внимателна проверка на договорите, на вложените материали, на качеството на работата вероятно ще покаже немалко странности или калпаво изпълнение, което вече започва да дава резултат.
Само в Благоевград вече има десетки оплаквания от качеството на работа на фирмите изпълнители. Един от първите блокове, който протече, бе бл. 53 в кв. Запад и то само два месеца, след като приключи санирането там. Покривът, който преди да започнат ремонтните дейности, в продължение на 40 години от пускането му в действие не е протекъл, след санирането протече. Живущите в тези апартаменти вместо да се зарадват на новата придобивка, те вече мисля как да ремонтират жилищата си. Проблемът с некачествената работа обаче не свършва до тук. В най- ниските части на фасадата се забелязват огромни отвори, които при дъжд се пълнят, а от там водата ще прониква в сградата. От фирмата изпълнител тогава се оправдаха, че те нямата вина, тъй като липсват тротоарни плочки и няма как да оформят фасадата.
sanirani_blokove_protekohaОт некачествено саниране пропищяха живеещите в обновения по националната програма бл. „Лира” в Благоевград, разгледан малко по-рано като блока намиращ се на ул.Братя Иванови в Благоевград. Санирането е извършено от софийската строителна фирма „ПСГ” АД със седалище на бул. „Цар Борис III“ 136Б в столицата. Хората живущи там разказват, че в промеждутъци оставени между изолацията на прозореца и дограмата отвън влиза вода. Като вали, стените им се мокрят. Изолацията съвсем е поддала. „Има доста неща, които не са свършени както трябва. Первазът на едната тераса на апартамента ми не е замазан и ми създава неудобство, като се облегна на него”, възмутено разказва Иван Христов.
0301

А нередностите далеч не стигат само до качеството на работа, а и до безопасните условия на труд, които липсват и вече отнеха човешки живот в Благоевград. В началото на март тази година строителен работник загина при дейности по санирането на блок в квартал „Ален мак” в Благоевград. 33-годишният мъж бил на строително скеле на петия етаж на блок 30 в квартала, когато паднал от металната конструкция.
Починалият при трудова злополука по време на саниране на блок в Благоевград не е работел на трудов, а на граждански договор, това заявиха от Инспекцията по труда. Наетият за извършване на строителни дейности по санирането работник е работел на необезопасено скеле.
След инцидента Изпълнителна Агенция Главна инспекция по труда стартира засилени проверки във фирмите – изпълнители на саниране по програмата за енергийна ефективност. 15 са приключените проверки за месец февруари. След приключилата спешна проверка във фирмата – работодател на 33-годишния загинал мъж, са констатирани сериозни нарушения – 2 акта са съставени за това, че скелето е необезопасено, акт е съставен на работодателя и техническото лице и за това, че работниците са извършвали трудова дейност без всички предпазни средства, въпреки, че такива са били дадени. При проверката става ясно също, че загиналият мъж е работел на граждански, а не трудов договор. Това само по себе си също е нарушение за Инспекцията по труда.
Оттам обясниха, че фирмата ще продължи да работи, ала трябва да изпълни предписанията на Инспекцията за подобряване условията на труд.
Общо 68 са нарушенията, констатирани от 15 приключили проверки и в останалите фирми по санирането. Съставени са 10 акта за нарушение, 3 от тях са за спиране работата по скелето, 5 – за лица, наети без трудов договор.
Като обобщим всичко до тук се оказва, че санирането до момента освен, че е скъпо , дава се на фирми приближени до властта, то е и некачествено в голямата си част , а вече отне и човешки живот. Ясно е и друго- всички ще плащаме за него , дори тези, които не живеят в обновени по програмата жилища, защото това не подарък, както дълго време се опитваха да ни убедят.
Столицата на санирането Благоевград пък, може да е първенец по обновени сгради, но може да се окаже и първенец по усвоени милиони, които можеха да бъдат спестени при други условия.
Реално важният въпрос е друг – трябва ли санирането да е безплатно и безплатно ли е то всъщност, както се опитваха да ни убедят? Този въпрос не е свързан с ползата от самото саниране, а с това кой трябва да понесе разходите за него и съответно кой да носи отговорност за организацията, избора на изпълнител и контрола по самото саниране. Макар и да изглежда тривиален, този проблем има същностно значение в случая.
Истината за санирането е, че цената е милиарди левове разходи за държавния бюджет – съответно повече тежест за данъкоплатците. Нещо повече, получава се огромна несправедливост, защото всички данъкоплатци плащат данъци в бюджета, а само част от тях получават безплатно саниране. Много семейства в годините назад сами са направили саниране на жилищата си за собствена сметка, а сега чрез бюджета ще се плаща за санирането и на останалите. При това, има разминаване и неравнопоставеност между хората- не едни плащаме, други си плащат сами, а плащат и за санирането на чужди жилища.

ул.Иван Шишман 16
ул.Иван Шишман 16

Много по-справедливо би било, ако формата със съфинансиране бе останала, тогава контрола от страна на хората също щеше да е много по засилен и нямаше да се оставя всичко в ръцете на кметовете и техните екипи. По този начин щеше да е и далеч по-справедливо. В случай на хора, които нямат възможност да го участват, заради финансова невъзможност и те бяха единици в отделните сгради, държавата можеше да организира подкрепа за тях чрез подходящи финансови инструменти (например разсрочено плащане). Така с много по-малко средства може да се постигне същият резултат. Би било и по-справедливо, тъй като държавата няма да предоставя безплатно саниране на хора, които могат сами да си го платят и да задължава всички да плащат за това.

* Тази статия е разработена с подкрепата на „Програма достъп до информация“ и Фондация „Америка за България“. Цитираните данни са получени по Закона за достъп до обществена информация . Използвани са и данни от публични регистри и сайтове.

DSC_0371

Comments

comments