Професионални футболисти в подкрепа на Европейските избори

Десетки професионални футболисти от цяла Европа се присъединиха към кампания на Европейския парламент и ФИФПро за популяризиране на европейските избори тази седмица.

768x432(1)

Германският вратар Кевин Трап, българският халф Светослав Дяков и капитанът на Ботев (Пловдив)Лъчезар Балтанов са сред онези, които отправиха призив към хората в Европейския съюз да излязат и да гласуват.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат между 23 и 26 май 2019 г., като първи към избирателните секции на 23 май ще се отправят гражданите на Обединеното кралство и Холандия.

Кампанията, която използва хаштага #thistimeimvoting, а на български #ТозиПътЩеГласувам, насърчава гражданите да използват своя глас, за да допринесат за споделеното бъдеще на Европейския съюз.

Капитанът на женския национален отбор на Португалия Клаудия Нето, капитанът на Финландия Тим Спарв и Стефан Шваб от Австрия са сред другите играчи от национални отбори, участващи в общоевропейската инициативата.

Шведската полузащитничка Нила Фишер, която има над 150 официални мача за Швеция каза, че ще използва своя глас в името на „борбата за равни права“. „Наистина е важно всички ние да заемем яснапозиция, за да подканим хората да гласуват, защото това е от истинско значение“, каза Фишер. „Много е важно да участвате в изборите.“

Кампанията се подкрепя от множество европейски съюзи на професионалните футболисти: Асоциацията на българските футболисти, Италианската асоциация на футболистите, австрийския съюз на футболистите, Хърватската асоциация „Футболен съюз“, Асоциацията на испанските футболисти, Съюза на професионалните футболисти на Португалия, Асоциацията на футболистите в Швеция, Съюза на професионалните футболисти на Словения, Чешката асоциация на футболистите, Асоциацията на футболистите във Финландия и Панкипърската асоциация на футболистите.

Генералният секретар на ФИФПро Европа Джонас Баер-Хофман сподели, че е възхитен от подкрепата на играчите и техните съюзи.

„Бихме искали да благодарим на всеки един футболист, участвал в тази кампания“, заяви Баер-Хофман.„Фантастично е, че използват своя обществен имидж, за да насърчат гражданите в Европа да гласуват“.

Антонио Таяни (ЕНП, Италия), председател на Европейския парламент, заяви, че е благодарен на футболистите за техния принос към кампанията #ТозиПътЩеГласувам.

„Много се радвам да видя участието на толкова много европейски професионални футболисти в тази кампания“, каза Таяни. „Това е свидетелство за единство и за гордостта, която европейците изпитват към своя континент, и изпраща силно послание за опазване на бъдещето на Европа.“

Comments

comments