Проф. Тодор Кантарджиев: Досега са известни 4 000 мутации на коронавируса, но ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ действат и на британската генетична линия

Досега са известни 4 000 мутации на коронавируса, но ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ действат и на британската генетична линия. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Във Ваксинационния план не са пропуснати хората, които работят в критичната инфраструктура. Планът е много добър. Тенденцията е първо здравните работници на първа линия, после заведенията за възрастни и хората с увреждания, след което постепенно ще се изпълнява този план. Хората, които много желаят да се ваксинират, трябва да имат малко търпение. Трябва да се изчака, както някои служители в здравеопазването изчакват.

С вчерашна дата се оказа, че ваксините, които сме получили и които са поставени, са сравними с бройката ваксини, които са слагани в Чехия, Финландия и Холандия. Радвам се, когато сме сравними с тях. В хода на доставките ще бъдат използвани всички ваксини. Вчера имах удоволствието от Агенцията по лекарствата ми изпратиха промяната, че от ваксината на „Пфайзер“ вече могат да се правят 6 дози, а не както досега – по 5. Това покачва с 20% броя на ваксинираните“, посочи той.

„Трябва да се поговори малко за мутациите на вируса, защото хората са притеснени. Най-важното в момента е дали ваксините, които се прилагат, могат да действат на генетичната линия, която се наложи във Великобритания и вече попадна и в САЩ. Говори се за две нови мутации – една в Япония и една в Южна Африка. Всеки вирус, предавайки се от човек на човек, мутира. Досега са известни 4 000 мутации на този наш коронавирус. Голяма част то тях не водят до промяна на неговите аминокиселини (белтъци), други водят до промяна, но нямат нищо общо със здравето и не водят до промяна на неговата болестотворност и начина му на разпространение. Британците октомври вече имаха данни за тази мутация и там се дават много пари за задълбочени изследвания. Всеки 10 заразен се целогеномно секвенира. Най-вероятно тази мутация я има и тук. От другата седмица започваме целогеномно секвениране, за да видим, но имаме косвени данни от хора, които са дошли от Великобритания. Интересува ме дали в обществото вече е тръгнала. Британската генетична линия е в тази част на генома, която определя протеина, с който вирусът се свързва с човешките клетки. 23 са мутациите само в този белтък, като 18 са с промяна на аминокиселините“, заяви той.

„Взета е кръв от хора, ваксинирани с ваксината на „Пфайзер“ и е доказано, че тази ваксина действа и унищожава новият муторал британски вирус. Засега на „Пфайзер“ и „Модерна“ действат ваксините. Ако се очакват други мутации, те са готови да променят производството си и да произвеждат ваксини и срещу тях. Всички ваксини действат на тази мутация. Същото можем да кажем и за ваксината на „Астра Зенека“, но при адекватния имунен отговор на пациентите не е 95%, а доста по-нисък, затова някои държави се замислят дали да купуват тези количества. Тази ваксина прави около 60-70% имунен отговор. Тя няма да може за кратко време да изгради колективен имунитет в обществото. ЕК покани руската ваксина също да участва. Ваксините са принципно еднакви, но при „Астра Зенека“ носителят е маймунски аденовирус, а при руската – човешки аденовирус.
Това означава да се въведе евентуално руската ваксина най-вероятно в комбинация с „Астра Зенека“. Руската ваксина са два различни човешки аденовируса. Първата е различна от втората, а на „Модерна“ и „Пфайзер“ са еднакви двете ваксини, добави Кантарджиев.

„Китайската ваксина е подобна на другите вирусни ваксини, които ползвахме преди години. Тя убива вируса и правиш антитела срещу всички антигени на вируса. При другите ваксини се правят антитела само срещу спайк-протеина, с който вируса се захваща за клетките. Китайците имат и друга – генно-иженерна ваксина, която е на база на протеините. Ваксината действа, защото никой не може да си позволи и най-малките съмнения за качеството на ваксините“, посочи професорът.

„Презапасяването е лошо. За първи път ЕК направиха чудеса за ваксините. Те направиха една обща поръчка към много фирми и направиха така, че всеки желаещ да може да се ваксинира и да можем да отстъпим ваксини на съседни държави, които не са в ЕС“, допълни той.

Comments

comments