/СНИМКИ/ Проф. Саймън Анхолт в Благоевград: Хората харесват страните, които правят света по-добър

dav

Проф. Саймън Анхолт, един от най-популярните специалисти по управление на национална репутация, изнесе  публична лекция в Американския университет в България. Той предложи дискусия на аудиторията от студенти и преподаватели за държавата, разбирана  като съвкупност от ценности, които обединяват нейните жители, а не като територия в определени граници. Като съосновател на инициативата Добрата държава /The Good Country/, проф. Анхолт  посочи, че целта е страните да започнат да работят заедно, за да се решават многобройните  предизвикателствата пред човечеството. „Това е посланието и към България“, подчерта проф. Анхолт.

Световно изследване за ценностите на хората сочи, че около 10% от населението или малко над 760 милиона души по света, спадат към категория с обща ценностна система и ценности. Този брой надхвърля два пъти населението на САЩ. Според проф. Анхолт  именно те ще са поддръжниците на неговата Добра държава. Тя няма да има физическа територия, защото ще бъде виртуална. „Виртуалната държава ще бъде нещо толкова реално, колкото може да бъде в година като 2018-та. Понятия като партия, президент, държава изменят своята същност и именно точно това време на промяна е подходящото да бъде създаден подобен проект“, убеден е професорът.

dav

В продължение на две десетилетия Саймън Анхолт работи като съветник на президенти, министър-председатели и правителства на 55 държави. Той е  бивш дипломат и създател на измерването на рейтинга на една страна спрямо това колко останалите страни я харесват. Индексът е уникално средство за измерване на „добротата на една страна“ – това, което тя прави за благото на останалите страни в света, а не само за своето собствено. През 2016 г. проф. Анхолт дава началото и на проекта Global Vote, който  дава възможност на всеки човек по света да гласува на избори в другите страни. До момента стотици хиляди хора са участвали в избори и референдуми в осемнадесет различни страни.

dav

Comments

comments