Проф. Олег Асенов: 85% от приходите от тол системата ще отиват за ремонт и изграждане на пътищата

570960

85% от приходите от пътни такси, постъпили от е-винетка и тол, ще се инвестират в ремонта, поддържането, рехабилитацията и изграждането на пътища. Останалите 15% са за самоиздръжка на системата, което я прави една от най-икономичнте в Европа. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в сутрешния блок на Нова тв.

Не по-късно от 1 март 2020 г. пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса по-голяма от 3,5 т ще плащат за ползване на пътища на база на изминато разстояние. Сега те купуват е-винетки, които са на база време.

На 14 ноември Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува Тарифа на таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа. Предложения, становища и коментари могат да постъпват до 16 декември, след което Тарифата трябва да бъде приета с решение на Министерския съвет.

„Ако пътните такси за ползване на платена пътна мрежа от камиони – тол такси, които сме предложили за обществено обсъждане, се запазят в този размер, очакваме приходи от 40 до 60 млн. лв. на месец, или на годишна база – между 550 и 650 млн. лв.“, посочи проф. Олег Асенов. „Девет месеца се борим с тази тарифа, първата й глътка е болезнена, като на едно дете, но ще даде нов живот на пътната инфраструктура“, каза той.

В Обществения консултативен съвет по въвеждането на тол системата към Министерството на регионалното развитие и благоустройството по предложение на зам.-министър Николай Нанков ще работи обществен борд, в който ще се обсъжда кои пътища да бъдат рехабилитирани, напомни проф. Асенов. По този начин превозвачите ще имат яснота къде се инвестират приходите от такси, като постепенно се премине и към подобряването на третокласната пътна мрежа, особено важна за населението в определени региони.

Част от средствата ще се използват и за подобряване на пътните условия така че това да се отрази благоприятно на пътната безопасност. „Разходите няма да са само в асфалт, има планирани мероприятия и за пътна безопасност, които ще намалят пътния травматизъм“, каза проф. Олег Асенов.

В същото време, заради по-добра събираемост след въвеждането на тол контрола, са нараснали и приходите от е-винетки в сравнение с тези от 2018 г. При 357 млн. лв. постъпления от леки автомобили и тежкотоварни превозни средства за 2018 г., за 2019 г. те вече са 366 млн. лв. В началото на 2020 г. се очаква стойността на продадените е-винетки да е с повече от 30 млн. лв. от тази през 2018 г., което се дължи на по-добро правоприлагане и електронния характер на системата, посочи проф. Асенов.

„Събраните суми от транзитен трафик през летните месеци са повече с 15 млн. лв. в сравнение с 2018 г.“, посочи още проф. Асенов. Той припомни, че нарушителите все още остават голям процент – от 3 000 автомобили проверени вчера, 10% са нарушители. В европейски план процентът е около 3-4%. „Това от своя страна води до изключително висока събираемост на компенсаторни такси. Те преминават вече 7 млн. лв. – такси, събрани от тол контрола през ПОС терминалите в колите“, обясни проф. Асенов.

Тол системата ще стартира с 6 050 км. платени пътни участъци от 20 000 км републиканска пътна мрежа. Така 14 000 км остават безплатни за тежкотоварния трафик, като за тях няма да се плащат нито тол, нито винетни такси, припомни експертът от Националното тол управление Георги Балабанов пред БНТ. Платените участъци обхващат автомагистралите, първи и частично втори клас пътища, като една от целите на тол системата  е да се въведе справедливо таксуване за транзитния трафик на превозните средства над 3,5 т. „Сега виждаме неравенство – тези, които амортизират пътя повече, плащат по-малка сума от постъпления от е-винетки. И това е целта на тола – да се осигури един правилен модел, който да доведе до това пътната инфраструктура да се самоиздържа“, заяви още Георги Балабанов.

 

Comments

comments