Проф. Минеков: Кошлуков е едно от свързаните лица по закона Магнитски

Директорът на обществената телевизия фигурира в управи на асоциирани с наказаните лица фирми, твърди културният министър
Снимка: БГНЕС

Директорът на Българската национална телевизия Емил Кошлуков е едно от свързаните лица по закона „Магнитски“. Връзката е по линия на участието му в управата на „ТВ Седем“ и „Ноу фрейм медия България“. Ще предам тези документи на ДАНС. Това обяви на пресконференция министърът на културата проф. Велислав Минеков. Към момента името на Кошлуков не фигурира в официален списък на асоциирани със санкционираните по „Магнитски“ лица. НАП дотук е обявило списък на 64 дружества, като е ясно, че информацията ще се допълва.

Проверка във фирмените регистри показва, че Емил Кошлуков фигурира в ръководството на „ТВ Седем“ през 2015 г., в управата на „Ной фрейм медия България“ е бил през 2013 година. Не е ясно до какво би довело попадането на Кошлуков в официален списък на асоциираните лица. Това със сигурност ще засегне работата на телевизията по линия на банкови разплащания и изпълнения на проекти. При двете фирми могат да се проследят връзки към бившия депутат Делян Пеевски. По повод твърдения от страна на БНТ за оказван безпрецедентен натиск върху телевизията Минеков бе категоричен, че не притиска никого и само иска информация от СЕМ за поведение на обществената телевизия в разрез с правилата (б.р. прекъсване на програмата за излъване на пресконференция на ГЕРБ). „Не обвинявам журналисти, поискал съм обяснение от генералния директор за този тежък инцидент“, допълни министърът.

Към прокуратурата поемат серия от други сигнали на служебния екип в културното министерство, стана ясно от пресконференцията. Вече се разбра, че след разследване на ОЛАФ България трябва да върне в европейския бюджет над 4,3 млн. евро по проекта за реставрация на комплекса „Антична Сердика“ в София, по-известен като Ларгото. По думите на проф. Минеков парите са изчезнали или иначе казано „усвоени“. За нарушението има подробен доклад на ОЛАФ, в който се правят препоръки да се търси отговорност на трима министри и един кмет. Минеков не ги назова поименно, обясни, че докладът е секретен.

В прокуратурата отива и проектът за реконструкция на Националната галерия, известна като „Квадрат 500“. Министърът не влезе в подробности какви са нарушенията по него. Сигнал ще има и за реставрацията на ранновизантийската крепост в защитената местност Яйлата. „Похарчени са 1,6 млн. евро за изграждане на нещо от итонг и гипс. Това спря и проучванията в самата местност. Не знам кой и как ще плати за почистването на този боклук, за да продължат проучванията“, коментира министърът, според който съоръжението привлича само туристи, които желаят да се посмеят на комичната реставрация.

СКАНДАЛИТЕ С ЛАРГОТО

Реконструкцията на Ларгото е един от най-противоречивите проекти, реализирани в последните години от културното министерство. Първо имаше скандали около самото решение и изпълнение на работите с използване на съвременни тухли, после качеството се оказа плачевно и се наложиха няколко ремонта на ремонтите.

Проектът не приключи навреме, а закъснението доведе до нов скандал – изнесените от евродепутата Елена Йончева данни по аферата „Ало, Банов“. От разпространени от Йончева записи стана ясно, че консорциумът-изпълнител „Антична Сердика“ трябва да поеме неустойка от 700 000 лв. и за да не се стигне до търсене на тази сума, тогавашният министър Боил Банов търси варианти плащането да се избегне с изготвяне постфактум на актове за спиране на строителството, които да служат като извинение за закъснението. Прокуратурата прекрати проверката по „Ало, Банов“ с аргумента, че записите били презаписани и Йончева отказва да съобщи име на информатор.

КОЛЕКЦИИ

Минеков нападна остро и бившия министър на културата Вежди Рашидов, без поименно да го споменава, за прокараните през парламента промени в закона за културното наследство, направили възможни узаконяването на колекцията на Васил Божков. „Знаете ли колко произведения на един определен скулптор има в колекцията на Божков – 28. Може да проверите и обемните пластики в централата на „ЛУКойл България“ – дългогодишен доставчик на горива за системата на културата“, коментира служебният министър.

Той защити обвинения за участие в организирана престъпна група спец в МВР по трафика с културни ценности Ангел Папалезов. Според Минеков Папалезов е атакуван заради многото неща, които знае за колекциите, включително и тази на Васил Божков. Полицаят е бил следен, че пристига на срещи при мен с документи, каза още Минеков. Според него е абсурдно да се твърди, че намерените при Папалезов предмети са „с белези на културноисторически ценности“. По тази логика мога да обвиня вероятно половината от вас, че притежават бижута с такива белези“, коментира Минеков и показа подобен ключодържател. „Домът ми може да бъде разрушен за такова нещо, това е цинизъм“, коментира още културният министър.

 

Източник: Сега

Comments

comments