Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

a06d4773249c80cd9f41513d702439ea

България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев, както предлага Северна Македония. Това стана ясно след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия, която се проведе в София.

Защо двете страни не могат разрешат различията си в исторически план, коментира в сутрешния блок на БНТ беше проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия по историческите и образователните въпроси и бивш посланик на България в Северна Македония.

Договорът за добросъседство със Северна Македония включва твърде много дейности, но фундаментът е заложен в един нормален, конкретен прочит на миналото, категоричен е проф. Димитров. Според него „трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални“.

Различията на двете държави за личността на Гоце Делчев, специалистът обясни със самия подход към неговия произход и историческа роля.„Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука“.

Източник: БНТ

Comments

comments