Проекти по оперативните програми за близо 1.2 млрд. лева в Благоевградска област

DSC03020

На заседание на Областния съвет за развитие в Благоевград стана ясно, че   1 185 221 756 лева са договорените средства по оперативните програми на територията на областта от началото на програмния период през 2014 година до края на месец юни тази година. 38% от тяхвече са изплатени, като суматане включва изплатените средства по Програмата за развитие на селските райони.

Най-много средства – 79 295 183 лева, са договорени до края на месец юни по проекти на бизнеса, НПО, общинските администрациив общините Благоевград, Петрич , Гоце Делчев и Банско.

По информация на Областния информационен център в Благоевград най-много средства са договорени и изплатени по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.  Това е свързано с изграждането на АМ „Струма“, за която вече са изплатени 329 426 105 лева от общо договорени 764 801 347 лева.

На второ място по стойност на договорените средства в областта се нарежда „Програмата за развитие на селските райони“ 2014 – 2020 г. със 129 047 457 лева. Тази програма финансира всякакъв вид земеделски и неземеделски дейности на територията на селски райони, а 13 от общините в Благоевградска област, с изключение на областния център, са именно от селски тип. Това прави потенциалните бенефициенти в тези общини допустими участници в подбора на проекти и обяснява голямата стойност на средствата, договорени до този момент по тази програма.

По програмата за околна среда са договорени 120 142 690 лева, които се инвестират в изграждане на различни инсталации за предварително третиране на отпадъците, рехабилитация на ВиК мрежи и изграждане на пречиствателни станции за отпадни води.

96 447 568 лева пък са договорените средства по ОП „Региони в растеж“ за проекти на общините Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Разлог и Сандански, включващи енергийна ефективност и обновяване на публични, образователни и жилищни сгради, изграждане на социална инфраструктура, благоустрояване на градска среда, реконструкция на улични мрежи и други.

Снимка: Областен информационен център

Comments

comments