Продават Гигинския манастир заради дълг към КТБ

54c4a890ac589

 

Сумата е била изтеглена от манастира за съфинансиране на ремонт на светата обител с европейски пари

Дълг от над 330 хиляди лева потърсиха синдиците на КТБ от Гигинския манастир, съобщи Би Ти Ви. Сумата е била изтеглена от манастира за съфинансиране на ремонт на светата обител с европейски пари.

Точно като в песента „Продават се, мамо, Белите манастири“, манастирът „Свети Козма и Дамян“ до село Гигинци се появи в списъка за търг с тайно наддаване заради кредит от над 300 000 лева. Целта на заема била манастирът да плати на строителите. „Съвкупно беше 790 000 лева. Този проект се изпълни от една фирма, която получи един кредит от 395 000 лева. При това кандидатстване манастирът, такъв е законовият ред, участва заедно с тази фирма и парите ги получи манастирът. Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта”, обясни отец Никанор, игумен на Гигинския манастир.

През януари 2016 г. Брезнишкият районен съд изпраща заповед за изпълнение. От манастира обаче нищо не може да бъде конфискувано. „От 1 януари влезе една поправка в Закона за вероизповеданията – принудителното изпълнение срещу църкви и манастири вече не е възможно. Ето, фирмата изчезва, парите увисват”. Така строителната фирма завлича банката с 42 милиона лева. „Когато научихме това и аз се усмихнах, просто ми стана ясно. Това е животът, мога да кажа – Бог да пази всеки”, каза отец Никанор. Как обаче европроектът е бил изпълнен, след като парите за съфинансирането не са стигнали до манастира?

 

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали на 100%. „Финансиране е било необходимо за самото строителство и изграждането, защото знаете, европейските правила по всяко едно финансиране предполага, че първо трябва да се изгради проектът и след това да се разплати от разплащателна агенция”, допълни Румен Порожанов. Проектите за религиозните храмове се контролират от Фонд „Земеделие” от договорите – до това дали обектът се използва по предназначение.

Според източниците ни кандидат да изкупи кредита на манастира на 22 април не се е явил.

Източник : Би Ти Ви

Comments

comments