Привличането на ИТ специалисти в училище е полезно за учениците

1

„За учениците, които се обучават в областта на информационните технологии, е изключително важно да имат непосредствена връзка с ИТ сектора.“ Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на информационния ден на Националната програма „ИТ бизнесът преподава“, който се проведе в София Тех Парк.

По думите му влизането на компютърни специалисти в училище ще помогне на учениците да придобият необходимите компетентности, за да се развиват в тази област. ИТ секторът е сред тези, които генерират най-високи доходи и задържат младите хора в България, затова ние трябва да направим всичко необходимо да имаме добра база от софтуерни специалисти, каза още министърът.

Програмата стартира в началото на тази учебна година. До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми. Могат да кандидатстват всички училища, като проектите се подават до 21 октомври. Целта на програмата, която е на стойност 1 милион лева, е да осигури по-добра връзка между бизнеса, училищата и професионалните гимназии. По нея ще се провеждат семинари в областта на киберсигурността, 3D решенията и разработката на софтуер от представители на технологични фирми. Ще има и обучения на учители. „При това темпо на новопоявяващи се технологии, е необходимо да им осигурим актуализация на знанията.  А запознаването с проекти на бизнеса, ще има даде примери, които да използват в преподаването. Като цяло програмата „ИТ бизнесът преподава“ подпомага практическата ориентация на образованието.“

 

Comments

comments