Президентът ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България

655-402-rumen-radev-iliiana-jotova

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност

Президентът Румен Радев обяви: „Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти“.Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната, информира той. Съставът на Съвета ще бъде обявен през следващите дни.

Година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания – така президентът определи изминалата година. Държавният глава посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот. „Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. …… За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите„.

През изминалата година държавният глава е упражнил правото си на вето 7 пъти. По 5 теми е сезирал Конституционния съд, а Консултативният съвет по национална сигурност е  събиран два пъти. „Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство“- каза президентът.

Държавният глава коментира и въпроса за евентуални предсрочни избори. Според него, въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога.

По време на пресконференцията, вицепрезидентът Илияна Йотова заяви:  „Президентството преди беше патерица, сега имаме мнение. Необходима е държава, която да се грижи за своите граждани, без да не ги разглежда като поданици“. Тя посочи, че е време вече да бъде променена политиката към българите в чужбина, като целият закон за предоставяне на българско гражданство се нуждае от много сериозен ремонт. „Отношението на държавата личи и в това, че до този момент няма никакъв разговор за съдбата на нашите сънародници във Великобритания“, каза още Йотова. „Необходима е държава, която да се грижи за своите граждани, без да ги разглежда като поданици. Отговорността на нашето поколение е запазване на българската нация“- категорична бе вицепрезидентът Йотова.

Според нея е нужна национална визия за политическото влияние на България в европейските институции и първата крачка за това са предстоящите избори.

Източник: БГНЕС

Comments

comments