Президентът Румен Радев подписа за Гешев и започва обществен дебат за промени в Конституцията

bf05712afd4713fb63bbb0d832f99da7

Държавният глава Румен Радев обяви, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

„Повторното гласуване във ВСС не успя да разсее съмнението, но няма как обаче да се в слушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундамент на демокрацията“, каза в специално изявление пред журналисти президентът на Република България Румен Радев.

Той припомни, че в началото на месеца е върнал предложението на ВСС за главен прокурор и подчерта, че начина на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнение. „Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее“, каза Радев.

Няма как обаче да се в слушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундамент на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал“, каза още президентът и обяви, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията.

„В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура“, каза  още в своето изявление Румен Радев.

„Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации“, заяви президентът Румен Радев.

„От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите“, допълни още държавният глава.

Снимка: БГНЕС

Comments

comments