Президентските избори: последно повикване

Снимка: Дневник

Два месеца преди президентските избори в България има обявена само една двойка претенденти и повечето партии ще обявят кандидати в последния момент, ако въобще издигнат такива.

Румен Радев и Илияна Йотова, които обявиха, че ще се кандидатират за втори мандат още в началото на годината и имат отново подкрепата на БСП, ще бъдат подкрепени от още две от парламентарно представените формации – „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Засега нито ГЕРБ представят кандидат, нито другите две основни формации – „Демократична България“ и ДПС, бързат да обявяват намеренията си за президентския вот. А в последните седмици повече обсъждания има за датата му.

Консенсусни сред партиите в парламента за първия тур на президентските избори са 7 и 14 ноември. Възможно е те да бъдат заедно с предсрочните парламентарни избори, които ще са трети за годината. Това ще зависи от решението на Румен Радев кога да разпусне 46-ото Народно събрание, тъй като при очакван неуспех БСП ще върне третия мандат до 10-15 септември.

Според депутати обаче парламентарните избори могат да съвпаднат с втория тур на президентските, който ще трябва да е най-късно на 21 ноември.

Кои ще са другите кандидати

 

„Умен, висок, красив и с коса“. Така през юли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа кандидата на партията за президент, а на въпрос дали ще има очила, добави: „Да, може да маха и слага очилца – да прави така като Дани Митов – да показва ерудиция, знания на езици.“ По неофициална информация обаче зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов не може да е кандидат за президент, тъй като не отговаря на изискването да е живял последните 5 години в България.

 

Няколко дни след изказването на Борисов в профила си във „Фейсбук“ бившият депутат от ГЕРБ Георги Марков обяви: „Само Петър Стоянов може да победи Румен Радев.“ От партията не коментират дали този вариант се обсъжда.

 

„Ще обявим кандидат за президент, когато сме готови“, обявиха на въпрос на „Дневник“ от ГЕРБ. И през 2016 г. кандидатурата на Цецка Цачева бе обявена в последния момент – на 2 октомври, при положение че първият тур бе на 6 ноември.

 

От ДПС казаха пред „Дневник“, че все още няма решение на ръководството на партията. Депутати от други формации не допускат подкрепа за Румен Радев след пререканията с Мустафа Карадайъ за „родината майка“, така че ще е интересно дали движението ще издигне свой кандидат за държавен глава, или ще подкрепи друг.

 

В „Демократична България“ засега само обсъждат варианти, включително допускат и да нямат кандидат за президент, тъй като неофициално от там заявяват, че при избори 2 в 1 би било трудно да водят две кампании. Във вторник сутрин лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов заяви пред БНР, че е естествено да издигнат кандидат за президент, но не даде повече информация за номинация.

 

„Нека да стене окончателно ясно и датата, съотношението между президентски и парламентарни избори, защото две в едно е съществено усложнение за формация като нас, която няма безкрайни спестявания от минали парламентарни субсидии, така че ще трябва да се вместим. Това ще бъде изключително сложна кампания за нас“, коментира Иванов.

 

Бившият репортер на „Нова телевизия“ и председател на сдружение „Азбукари“ Цвета Кирилова обяви сама, че ще се кандидатира за държавен глава и с телевизионна изява тази седмица вкара темата в серията „прогнози от Ванга“.

 

Какво ще правят партиите

 

Румен Радев и Илияна Йотова най-вероятно отново ще са кандидати за президент и вицепрезидент на инициативен комитет, подкрепен от различни партии. Засега подкрепа обещават от БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Партията на Слави Трифонов заяви подкрепата си, след като не успя да изпълни първия мандат за правителство, а лидерът обяви, че подкрепата му е такава, все едно е издигнал Радев. Този ход не беше оценен еднозначно от анализаторите – какво ще означава за кампанията.

 

„Ако изборите са 2 в 1, номерата в бюлетината няма да съвпаднат и ще трябва добре да обясняваме кого подкрепяме“, коментира депутат от най-малката формация. Според социалисти няма значение дали изборите ще са в един ден или не, кампанията със сигурност ще бъде 2 в 1. На „Позитано“ 20 се надяват да успеят да увеличат избирателите си покрай кандидатпрезидентската двойка.

 

Има мнения, че ако изборите са 2 в 1, било то и съвпадението да е на втория тур от вота за държавен глава, това ще повиши избирателната активност. На парламентарните избори на 11 юли избирателната активност бе рекордно ниска – 42.19%. За определяне на резултатите от вота това нямаше значение, но постави под въпрос представителността в парламента.

 

От ГЕРБ, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ казват, че засега не са обсъждали предизборната кампания за президентския вот. И от трите формации посочват, че в момента са съсредоточени върху развръзката с третия мандат и едва след това ще се фокусират върху изборите за президент.

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments