През 2018 година сме купили рекордно малко нови автомобили

images

През 2018 година сме купували рекордно малко нови автомобили, съобщи БНТ, като се позова на руската агенция „Автостат“. Според нейното изследване на автомобилния пазар в Източна Европа и България, през последната година са се продали най-малко чисто нови автомобили – 4 на 100 души.

Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили коментира: България, като страна с най-малки доходи на населението, ще продължава да купува и най-старите автомобили. В средата на миналата година е прието решение за въвеждане на екотакса за товарните автомобили за над 2000 лева на превозно средство. Увеличи се и екотаксата за леки автомобили и това е една допълнителна тежест за българските граждани. До момента няма яснота какво се случва с тези пари и как те спомагат за подобряване качеството на въздуха и околната среда“.

През 2018 г. България е внесла повече от 100 000 автомобила втора ръка от Западна Европа. 35 000 от тях са дизелови, като половината са по-стари от 10 години. Данните са на брюкселската неправителствена организация за транспорт и околна среда. Според нея в следващите години все повече стари дизелови автомобили от Западна Европа ще бъдат експортирани за Източна Европа и Африка.

Comments

comments