Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова да разследват Бойко Борисов за търговия с влияние

3b586b1ccdcf878cb5c4b7fc578087d6

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова компетентните органи да започнат разследване на търговия с влияние по данни, оповестени от министър председателя и главния прокурор, съобщи mediapool.bg.

Позицията му е по повод изказване на премиера Бойко Борисов от сряда пред бТВ за това, че той и партията му ГЕРБ кадруват в съдебната система чрез назначената си политическа квота във Висшия съдебен съвет. Борисов каза, че той е подкрепил „най-много Лозан Панов навремето“, когато той е бил кандидат за шеф на ВКС. Това станало чрез петимата членове на съдебния съвет, излъчени с подкрепата на ГЕРБ

„Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил“, разкри Борисов.

По-рано пък главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред ВСС, че изборът на „тримата големи“ в съдебната власт се решава „в две други сгради“. Цацаров каза това на заседанието за избора на Иван Гешев за главен прокурор, реагирайки на критиките на Лозан Панов към единствения кандидат.

„В рамките на няколко седмици и премиерът, и главният прокурор оповестяват данни за търговия с влияние. За това очаквам компетентните органи да започнат разследване. И се питам: Има ли разследващи органи в България?!“, коментира шефът на ВКС пред репортери днес.

Това са сериозни данни за търговия с влияние, изтъкна Панов. Той се върна и друг случай с данни за търговия с влияние – скандалът „Яневагейт“,

„Ще ви припомня един друг казус – „Яневагейт“ и записите на разговорите между бивш председател на Софийския градски съд и редови съдия (Владимира Янева и Румяна Ченалова,бел. ред.). Тогава отново главните герои бяха министър-председател и главен прокурор. От целия скандал остана само „две каки си говорят“, да не стане сега „две батки си говорят“.

Този път обаче самите те оповестяват данни за търговия с влияние“, коментира Панов и настоя за разследване.

По повод оповестеното намерение на премиера Борисов да се вслуша в препоръките на Венецианската комисия за осигуряване на независимо разследване срещу главния прокурор чрез назначаване на независим прокурор, Лозан Панов обърна внимание на това, че идеята е този прокурор се избира с 2/3 мнозинство от Прокурорската колегия във ВСС.

„Доколко ще е независим прокурор, избиран от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор?!“, запита риторично Панов.

След което уточни: „Toвa нe e пoлитичecĸo, a пpoфecиoнaлнo гoвopeнe“. И добави: „Един задочен разговор с премиера ще се тълкува отново като политическо говорене. Нека да припомня казаното от депутата Георги Марков, който заяви, че моето политическо говорене е довело до това в България да няма инвестиция на „Фолксваген“. Всяка моя дума може да бъде интерпретирана като политическо говорене“.

Лозан Панов отбеляза, че заседание на Венецианската комисия ще има на 6 декември и тогава ще се разбере окончателно какви ще бъдат препоръките им за съдебната ни система, за които премиерът заяви, че поема отговорност да изпълни изцяло.

Председателят на ВКС каза също, че не е и против съществуването на парламентарната квота във ВСС, но съотношението между нея и професионалната квота трябва да е друго (в момента двете представителства са по равно и в двете колегии на съвета).

Лозан Панов изяви готовност да участва в конституционни консултации, ако бъде поканен от президента. Напомни, че самият той преди две години е изложил пред Румен Радев вижданията си за необходимостта от конституционен ремонт на правомощията на главния прокурор. Лозан Панов прогнозира, че и сега не е сигурно дали ще се стигне до промени в конституцията.

Comments

comments