Председателят на ВКС поиска да бъде разгледано от Съдийската колегия на ВСС изтичането на лични данни на съдия Мирослава Тодорова

Снимка: Веселин Боришев
Снимка: Веселин Боришев

По повод медийни публикации, гласящи, че на сайта на Инспектората на ВСС е публикувана имуществена декларация с личните данни на съдия Мирослава Тодорова и нейното семейство, председателят на ВКС – Лозан Панов разпореди да бъде разгледан този казус на заседание на Съдийската колегия на ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд поиска на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на 23.07.2019 г. да бъде поканен и изслушан главния инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Искането е във връзка с оповестеното от медийни публикации изтичане на лични данни на съдия Мирослава Тодорова и членовете на нейното домакинство. Главният инспектор следва да изясни обстоятелствата по случая за допуснатото нарушение – неспазване на изискванията на Закона за личните данни спрямо магистрат, както и може ли да се търси тенденциозност в заглавието на файла с декларацията на съдия Мирослава Тодорова.

Въпросната медийна публикация е качена на сайта на БНР на 18.07.2019 г. Предоставяме статията, без редакторска намеса :

Личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството й се появиха на сайта на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Публикувана е имуществената й декларация, която магистратите са задължени да подават всяка година.

Освен на съдия Тодорова, бяха публикувани EГH-та и на съпруга й и на техния син, както и дaннитe oт личнaтa ĸapтa нa магистрата, мобилният й телефон и пълният aдpec нa ceмeйcтвoтo.

Както съдии, прокурори и следователи са длъжни да подадат имуществени декларации  – под заплаха от санкции, така пък Съдебният инспекторат е задължен да заличава личните им данни. Така е при останалите, които могат да бъдат видени на сайта му.

Според колеги на Мирослава Тодорова, които са установили нарушението, файлът с нейните и на семейството й лични данни е бил озаглавен – с имената на латиница на съдията с добавка „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“

Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите в България. Тя влезе в остра конфронтация с Цветан Цветанов, докато беше министър на вътрешните работи. Беше и уволнена. Обект е на непрестанни проверки.

За да бъдат обезличени данните беше блокиран целият раздел с имуществените декларации на съдии,  прокурори и следователи. Като наричат това „пропуск“ от Инспектора на ВСС обясняват, че в законовия срок ще информират за теча и Мирослава Тодорова и КЗЛД .

На 23.07.2019 г. предстои да бъде поканен и изслушан главният инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет по казуса.

Comments

comments