Предпазлива търговия на петролните пазари след януарски ценови ръст с над 15%

C5AE19E4-C6D8-460D-8A20-CA0EE02FFF52

В петък петролните фючърси се търгуват около техните вчерашни нива на затваряне въпреки съществено намаляване на производството на ОПЕК през януари, тъй като инвеститорите на пазарите на суровини не изглеждат впечатлени от приключилите двудневни търговски преговори между САЩ и Китай, акцентирайки в по-голяма степен на поредните слаби китайски данни, потвърждаващи забавянето на втората по сила световна икономика, която е ключов потребител на важната енергийна суровина.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април се повишават с 0,15% към 60,93 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол с доставка през март се понижават с 0,04% 53,77 долара за барел, след като вчера те се понижиха съответно с 1,1% и с 0,8%. Въпреки вчерашното понижение, през януари американският лек суров петрол поскъпна с цели 18,5% – най-силен месечен ръст от април 2016-а и рекордно в историята поскъпване в рамките на първия месец на годината. В рамките на януари петролът Брент пък поскъпна с 15%, отбелязвайки също най-солиден месечен ръст от април 2016-а година.

Подкрепа за това силно възходящо движение през миналия месец оказа влязлото в сила решение на водещите производители във формата „ОПЕК +“, включващ и Русия, да ограничат от началото на годината добивите с общо 1,2 млн. барела на ден.

Публикувано в петък проучване на агенция Ройтерс показва, че петролното производство в ОПЕК се е понижило през януари с цели 890 хил. барела на ден до 30,98 млн. барела дневно, отбелязвайки най-солидно месечно съкращение от две години насам. Самото споразумение на „ОПЕК +“ от края на миналата година обаче вече доведе до скок на петролните цени с близо 20% от техните дъна, достигнати през последната седмица на декември, така че рязкото намаляване на добивите през януари сякаш вече беше отработено от пазарните участници.

По-нататъшното възходящо движение на петролните фючърси на този етап сякаш изглежда ограничено с оглед на все по-ясните сигнали за забавяне на глобалния икономически растеж и в частност на Китай. Това беше потвърдено от данни за влошаване на промишлената активност в Китай, като подобни слаби проучвания имаше и от Япония, еврозоната и Великобритания. Китайската индустрия е ключов консуматор на горива, така че влошаването й към близо тригодишно дъно през януари вероятно ще навреди на търсенето на петрол.

Анализатори смятат, че пазарът на петрол все пак ще бъде по-балансиран през 2019-а година с оглед на намалените доставките от ОПЕК и Русия.

Междувременно санкциите на САЩ, наложени по-рано тази седмица върху венецуелската държавна петролна компания PDVSA, държат блокирани петролните танкери в американските пристанища на рафинериите, които разчитат на венецуелската суровини. „Последните санкции на САЩ биха могли да спрат директно около 500 хиляди барела на ден от венецуелския износ за САЩ“, смята банката Citigoup. „На риск са изложени допълнително около 350 хиляди барела в самата Венецуела поради липсата на американски разредители в резултат от забраната с незабавно действие на износа на продукти на САЩ за латиноамериканската страна“, добави Citigoup. Банката визира факта, че венецуелският суров петрол се оценява като тежък и изисква лека нефтена нафта, голяма част от която се доставя от Съединените щати, за разреждане преди нейния износ за рафинериите.

Източник:bnr.bg

Comments

comments