Предложеният вариант за ново статистическо райониране на страната е най-консенсусният

eacacc0fe1a2d53966aa476c87f5dfc4

 

Предложеният вариант с четири района за ново деление на страната за статистически цели е най-консенсусният. Това заяви в сутрешния блок на БТВ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, съобщиха от Пресцентъра на  министерството.

Тя коментира, че това райониране служи за целите на отчитане на показатели към Евростат, като икономически и социални характеристики на регионите и за България като цяло. Деница Николова напомни, че съгласно изискването на Европейската комисия статистическите райони трябва да обхващат определен брой население, като два от сегашните не отговарят на това условие и затова държавата трябва да предприеме необходимите стъпки, за да се намали рискът от санкции.

Предложеният от работна група и след обществени обсъждания вариант е направен на географски принцип. Той е обвързан също с историческите характеристики на държавата и с природните особености на всеки един от районите. Този модел дава възможност за провеждане на дългосрочна балансирана регионална политика. Това означава, че всеки един от районите може да има специфични приоритети на развитие от гледна точка на географски характеристики, природни особености и ресурси, обясни регионалният заместник-министър.

В изменението на Закона за регионалното развитие, който в момента е в процес на обществено обсъждане, е заложен модел, при който всеки един от регионите, съобразно спецификите и потенциала за развитие, ще може да получава конкретно финансиране за определени проекти. Новата визия по отношение на регионалната политика е да имаме специфични особености за всеки район, той да може да се разглежда диференцирано и средствата да се управляват диференцирано, посочи Деница Николова.

Тя обясни, че не е необходимо да се определят центрове на районите от ниво две, защото в тях не се изпълняват административни функции. Функционират регионални съвети, които ще вземат решение по отношение на проектите, които да бъдат финансирани. Работим в условията на електронно управление и всички проекти могат да бъдат оценявани и селектирани по електронен път. Не е необходимо съветите да бъде ситуирани някъде и в районите няма да има град, който да е по-важен от останалите, заяви Деница Николова.

Във връзка с имот, засегнат от изпълнявано в съседство строителство на нова сграда, заместник-министърът коментира, че има съмнения за разминаване на между инвестиционния проект и одобрения подробен устройствен план. По тази причина Дирекцията за национален строителен контрол подготвя необходимите документи, за да сезира прокуратурата. Тя може да направи необходимата проверка и има правомощие да реши дали издадено от община Балчик разрешение за строеж може да бъде обявено за нищожно.

 

Comments

comments