Предлагат държавата да изземе акциите от масовата приватизация, ако не са потърсени шест години

изтеглен файл (1)

Предлагат държавата да изземе акциите от масовата приватизация, ако не са потърсени 6 години. Мярката е записана в  концепция, разработена от Министерството на финансите и обявена за обществено обсъждане през следващите 30 дни.

По данни на централния депозитгар, в момента близо 2 млн. души не са потърсили акциите си от масовата приватизация. Те са на стойност близо 2 млрд. лв.

Голяма част от тези непотърсени, така наречени „спящи“ акции, са раздробени на малки пакети от по 25 и 50 акции и в много случаи досега за хората е било неизгодно да се разпоредят с тях, защото ще загубят повече пари за такси и комисионни, отколкото биха спечелили.

Предложената от Министерството на финансите процедурата по обратното изкупуване на акциите е  разделена на две фази. Една година е предвидена за информационна кампания и време, в което хората ще могат да потърсят ценните книжа и да се разпоредят с тях. Ако не го направят, следва втора фаза – акциите се прехвърлят в специално създаден от държавата инвестиционен фонд, който да ги управлява чрез международен мениджър. И тук акционерите ще имат нов срок от 5 години, през който да ги потърсят.

В случай, че акциите не бъдат потърсени – близо 6 години – те ще отидат в т.нар. „сребърен фонд“, който гарантира пенсионната ни система.

Comments

comments