Предизборната кампания приключи, днес е ден за размисъл

robbie_copy2_by_translucentrainbow-d6cap9p

В полунощ приключи предизборната кампания за втория тур на местните избори. Днес в цялата страна е ден за размисъл. В сила са забраните за предизборна агитация и за оповестяване под каквато и да е форма на данни от социологически проучвания свързани с изборите.

В неделя – 3 ноември – балотаж е насрочен в 196 общини в поне едно населено място. В 105 общини на втория тур ще се избира кмет на община, в това число са и 18 града, които са областни центрове. Сред тях са Благоевград, Сандански и Гърмен.  Кмет на кметство ще се избира в 441 села, районни кметове на втория тур ще се определят на балотаж в 31 района.

В общините, кметствата и районите с насрочени балотажи секционните избирателни комисии ще получат днес изборните книжа и бюлетините, за да оборудват помещенията за гласуване.

ЦИК реши още, че на втория тур на изборите хората, включени в избирателния списък за гласуване по настоящ адрес на първия тур, могат да гласуват само в секцията по настоящия им адрес. Тези лица нямат право да гласуват в секцията по постоянния си адрес и няма да им се издават удостоверения от кметовете, че имат право да гласуват по постоянен адрес.

Регистрираните застъпници и обявените за упълномощени представители на политическите сили, регистрирани преди първия тур на изборите, запазват статута си и за втория тур, но само ако са регистрирани като застъпници на допуснатия до втори тур кандидат за кмет или обявени за представители на партията, коалицията, местната коалиция или инициативния комитет, издигнали кандидата.

Сигнали и жалби за нарушения се приемат в общинските комисии и в ЦИК.

Сигналите  свързани с търговия на гласове и за нарушения срещу избирателните права на гражданите се подават към МВР и прокуратурата.

Comments

comments