Предадоха на съд обвинения в тероризъм швейцарец Кевин Бахли

991-ratio-syd-temida

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу швейцарския гражданин Кевин Бахли, задържан на 11 септември 2018 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ с арсенал от бойно, ловно и хладно оръжие в колата му „JEEP“  на път към сирийския град Идлиб. Там „отивам, за да воювам“, заявява той при задържането си.

Бахли е обвинен в тероризъм (престъпление по чл. 108а от НК), за това, че като чужд гражданин, с цел да участва в престъпление за създаване на смут в населението на чужда държава, е влязъл територията на България, незаконно пренасяйки оръжие, с което да се включи в бойните действия в Сирия.

При задържането в колата на Бахли са намерени и иззети пистолет „Зиг Зауер“ – 9 мм с два пълнителя (поверен му за лично съхранение от Швейцарската армия), ловна пушка „Берета“ – 12-и калибър, и ловна карабина „Щаер-Манлихер-М“ с оптика и бойни патрони (законно притежавани и съхранявани в дома на Бахли в дома му в град Зур), над 400 други боеприпаса, лък със стрели, 24 ножа, 3 броя мачете, 2 брадви, военна каска, бронежилетка, бинокъл, уред за нощно виждане, противогаз, маскировъчни бои, медикаменти, одеяло, камера, лаптоп.

Според събраните по делото доказателства през 2018 г. Бахли започнал целенасочено да събира информация за въоръжения конфликт в Сирия между силите на „Ислямска държава“ и армията на Башар Асад. Взел решение и да замине за Сирия. Направил запитване до туристически туроператор за виза и пътуване от Швейцария до Дамаск на 10 септември 2018 г. Впоследствие обаче се отказал да е организиран турист и решил да пътува с автомобила си – при това не до Дамаск, а до град Идлиб, където били съсредоточени последните сили на терористичната организация „Ислямска държава“ и гравитиращи около тях въоръжени групировки.

За целта Бахли изтеглил на лаптопа си подробно описан маршрут от град Зур до Идлиб – през Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция, описал времето за преминаване, номерата на шосетата, километрите в различните държави, ограниченията на скоростта, опасните отсечки и т.н.

На път към Сирия, освен огнестрелното и хладно оръжие, с което разполагал, боеприпасите за него, той взел със себе си и наличната екипировка и през нощта на 9 срещу 10 септември 2018 г. напуснал дома си на път за Сирия. На10 септември 2018 г.баща му научил за пътуването от оставеното от сина му прощално писмо. След като установил, че липсват и съхраняваните от Кевин огнестрелни оръжия, уведомил швейцарската полиция. Същия ден Бахли е обявен за международно издирване.

Часове преди това обаче той вече е преминал румънско-българската граница на ГКПП „Видин Дунав мост“. През нощта на 10 срещу 11 септември 2018 г. Бахли отсяда в хотел „Хемус“ в София, а около 19 ч. На 11 септември 2018 г. пристига на ГКПП „Капитан Андреево“. Към този момент сигналът по Шенгенската информационна система на швейцарските власти за издираването му вече е бил въведен в системите са граничен контрол на България и Кевин Бахли е задържан.

При проведения разпит то заявява, че носи оръжия, пътува за Идлиб и, че отива там, за да воюва „в полза на невинните цивилни граждани“.

На 12 септември 2018 г. Окръжна прокуратура – Хасково изпраща всички събрани до момента материали в Специализираната прокуратура по компетентност и за образуване на досъдебно производство.

По делото са назначени 4 експертизи. В т.ч. и тройна съдебно-психиатрична експертиза, според заключението на която обвиняемият е годен да участва в наказателно производство.

Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото на 6 юни 2019 г.

 

 

Comments

comments