Празнуваме Антоновден

Православната църква почита паметта на Св. Антоний Велики. Светецът е роден около 251 г. в египетско заможно семейство.

На 20-годишна възраст свети Антоний Велики останал сирак и наследил грижите за сестра си и голямо богатство.

След като чува в храма евангелския текст, в който Христос казва на богатия младеж „едно не ти достига, за да си спасиш душата – раздай имота си, па ела след мене“, той раздава своето имущество и започва отшелнически живот.

След дълги години на въздържание светецът постигнал душевен мир и се превърнал в духовен баща на десетки отшелници, които се събирали при него, за да слушат мъдрите му беседи.

На 104-годишна възраст влязъл в открита полемика с еретиците и ги победил. Хората завинаги свързали името на светеца с християнската религия. На следващата година свети Антоний починал и бил погребан на тайно място. По-късно мощите му били тържествено пренесени във Виена.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Имен ден имат Антон, Андон, Дончо, Антония, Антоанета, Донка.

Възрожденската черква „Св. Антоний Велики“ в Мелник е единствената у нас, носеща името на светеца-лечител. Еднокорабната базилика е построена през 1846 г. Частично е опожарявана, но никога не е била разрушавана до основи. Вътрешността на храма – иконостасът, мебелите и рисуваният таван, са сътворени спрямо характеристиките на Мелнишката художествена школа и отреждат на този духовен дом място сред паметниците на културата с национално значение.

Comments

comments