Православната църква отбелязва Неделята на Преподобни Йоан Лествичник

joan


На 7 април Православната църква отбелязва четвъртата неделя на Великия пост – Неделята на Преподобни Йоан Лествичник.
В четвърта Неделя на Великия пост се възпоменава преп. Иоан Лествичник, написал съчинение, в което показал лествицата (стълбица) или порядъкът от добри дела, възвеждащи ни към Божия Престол.
За утешение и назидание на постещите, в литургийното св. Евангелие на тази Неделя Църквата, с Божествено свидетелство, утвърждава силата на поста и молитвата, открили на преп. Иоан лествицата към рая и възвели го на висотата на духовното съвършенство, и по този начин ни благовести, че духовете на злобата се изгонват от човека само с молитва и пост, като заедно с това предвъзвестява приближаващата се радост от Христовото Възкресение.
В четвърта Неделя на Великия Пост след поклонението на Честния и Животворящ Кръст, Светата Православна Църква е постановила да се възпоменава преподобния и богоносен наш отец Иоан, авторът на духовната Лествица. Но защо трябва да си спомняме точно неговата памет, а не на някой друг светец? За да може в течение на поста и молитвените ни подвизи да имаме пред очи живия пример на човека и велик наставник, достигнал духовно съвършенство, за да не забравяме необходимостта всеки християнин да изучава неговата боговдъхновена книга «Духовна лествица», в която той е описал всички християнски добродетели в тази последователност, в която трябва да се достигат от човека, за да го приведат в единение с Бога, като по този начин ни потикват към непрестанно самоизправление.

С тази цел, за да унищожи в нас пагубното чувство на самосъжаление, в петата Неделя пък Светата Църква възпоменава и преподобна Мария Египетска, която, въпреки че дълго водила греховен живот, все пак достигнала духовно съвършенство с ревностното си самоизправление. Възпоменавайки тези подвижници на благочестието, всички наши съмнения, че можем да достигнем християнско съвършенство при нашите недостатъци и слаби сили, трябва по неволя да отстъпят пред явното доказателство, че с искрена вяра в Словото Божие и желание може да очистим тялото, сърцето и ума и даже да станем праведни и свети. Ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия (Марк. 9:23), — казал Господ наш Иисус Христос на нещастния баща, попросил изцеление за своя син, за което се говори в неделното Свето Евангелие.

Малко се знае за живота на преподобни Иоан. Като избраник Божий, той още от младини възлюбил Господа, но никой от неговите ученици не споменава, кои са били родителите му, къде се е родил и възпитавал. По думите им, преподобни Иоан се отличавал с големи дарования и способности, и бил високо образован. Шестнадесетгодишен оставил света и се оттеглил на планина Синай в манастир, за да живее под ръководството на опитни и боговдъхновени старци. В жизнеописанието му се казва, че още тогава той бил с разум на старец и на Синай достигнал такова съвършенство, сякаш имал душа без разум и воля, съвършено свободна и сияеща с небесна простота. След смъртта на неговия наставник, стремейки се към още по-големи подвизи, преподобни Иоан решил да поеме върху си обет за безмълвие, заради което си избрал недалеч от Господния храм удоб­но място, където и прекарал 40 години.

Постът и молитвата го издигнали на много висока степен на чистота и го превърнали в съсъд на особени Божии дарования — прозорливост, дръзновение в молитвата и чудотворство. Когато в Синайския манастир трябвало да изберат настоятел, то всички братя единодушно поискали преподобни Йоан, който се завърнал в светата обител. По време на своето игуменство той написал книгата — «Духовна лествица», в която описал пътя към християнско съвършенство и как постепенно да се възраства за спасение.

Comments

comments