Правителството одобри проектобюджета за 2019 година

20150703175918_30720

Правителството одобри проектобюджета за 2019 година.

Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега„, заяви премиерът Бойко Борисов и  определи проектобюджета като „един от най-амбициозните от началото на прехода”.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира „Макроикономически очакваме добрите тенденции за развитието на нашето стопанство да продължат и в следващите години, въпреки че разбира се не сме изолирани. И като малка отворена икономика сме под влиянието на всички процеси, които се случват около нас и най-вече в Европа“.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подчерта, че за първи път разходите за здравеопазване надхвърлят пет милиарда лева.

Предвидено е  увеличението на пенсиите с 5,7 процента от юли 2019 година.

Минимална заплата става 560 лева, ръст на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10 на сто,  максимален  осигурителен доход  –  3 хиляди лева, таван на пенсиите –  1200 лева и инфлация от 3 на сто –  част от предлаганите параметри.

В основния приоритет – образование – заплатите на педагогическия персонал, както е обещано, ще се покачат средно с 20 на сто, а средствата за заплати и осигуровки в бюджетния сектор с 10 процента:

 За да се компенсира нарастването на цените, се заделят 40 милиона лева повече за увеличаване както на размера, така и на обхвата на целевото енергийно подпомагане за бедните и уязвими категории от населението. Ще се повишат и парите за отбрана, в съответствие с националния план през 2024-та година, те да са 2 процента от брутния продукт.

Comments

comments