Правителството одобри позиция на България по преюдициално запитване пред Съда на Европейския съюз по искане на Административен съд – Благоевград

Правителството одобри днес позицията на България по преюдициално дело пред Съда на Европейския съюз в Люксембург, образувано по преюдициално запитване на Административен съд – Благоевград.

Преюдициалното запитване е насочено към тълкуване на разпоредби на Регламент (ЕС) 2016/679 (Общ регламент за защита на данните) и Директива (ЕС) 2016/680 относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни от компетентните органи за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или изпълнението на наказания и относно свободното движение на такива данни.

Производството пред Административен съд – Благоевград се отнася до тълкуването на чл. 1, параграф 1 от Директива (ЕС) 2016/680, приложимостта на Общия регламент за защита на данните към воденето на прокурорска преписка за проверка на данни за извършено престъпление и по-конкретно тълкуването на разпоредбата на чл. 6, параграф 1, буква е) от Регламента.

В рамките на днешното правителствено заседание Министерският съвет одобри също така позицията и даде съгласие Република България да участва по преюдициално дело С-205/21, Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност пред Съда на ЕС.

Преюдициалното запитване е отправено от Специализирания наказателен съд и има за предмет тълкуване на разпоредби от Хартата на основните права на Европейския съюз и от правото на Съюза в областта на защитата на личните данни.

Преюдициалното запитване се отнася до националната правна уредба, която предвижда задължителна полицейска регистрация на лицата, които са обвиняеми за умишлено престъпление от общ характер, както и до регламентираната възможност при отказ на лицето компетентните полицейски органи да могат да сезират съда с искане за принудително извършване на полицейската регистрация, и по-конкретно на действията по дактилоскопиране, фотографиране и взимане на образци за ДНК профил.

 

Comments

comments