Повече права на пътниците, използващи железопътен транспорт в ЕС

влак

Членовете на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент  одобриха повече права за пътниците, използващи железопътен транспорт. Такива действат от 2009 година, но днешното гласуване е важна стъпка към тяхното допълване и подобряване. Те включват по-висока компенсация при закъснение, по-добра информация и съдействие за хората с ограничена подвижност.

По-високи компенсации при големи закъснения

Пътниците ще могат да поискат 50% от цената на билета при закъснения между 60 и 90 минути, в допълнение на правата им за продължаване на пътуването или промяна на маршрута. Пътниците ще имат право на 75% от цената на билета при закъснение между 91 и 120 минути /при сегашните 25%/ и 100% от цената на билета при закъснения повече от 121 минути. /при сегашните 50%./

Повече информация и съдействие

Според предложените промени, повече информация за правилата на пътниците ще бъдат налични на гарите и във влаковете, а също така ще бъде отпечатана на билетите, за да бъдат те по-добре осведомени за правата си и да могат да ги отстояват преди, по време и след пътуване.

Евродепутатите също направиха по-ясни правилата, с които се осигурява безплатно съдействие на пътници с ограничена подвижност и хора с увреждания. Съгласно новите изменения железопътните оператори и управителите на гарите ще бъдат отговорни за навременното пълно компенсиране на пътниците, ако са причинили загуба или повреда на оборудването за придвижване или са загубили или ранили животни, обучени да подпомагат хората с увреждания.

Еднакво прилагане на правилата на ЕС за правата на пътниците, използващи железопътен транспорт

За да се гарантира че правилата на ЕС за железопътните пътнически превози се прилагат по-рано и във всички страни, евродепутатите от парламентарната комисия по транспорта подкрепиха предложеното по-ранно премахване на временните изключения, прилагани от редица държави-членки при прилагането на някои части от правилата за пътнически права за вътрешния железопътен транспорт през 2009 г. Досега само 5 държави-членки (Белгия, Дания, Италия, Холандия и Словения) прилагат изцяло правилата на ЕС за правата на железопътните пътници.

Изключенията за вътрешните железопътни услуги може да продължат не повече от една година след влизането в сила на изменените правила, казват евродепутатите.

Следващи стъпки

Предложените изменения ще трябва да се гласуват от всички членове на Европейския парламент.

 

 

 

Comments

comments