/СНИМКИ/ Повече от един милиард лева ще бъдат инвестирани по проекти през 2019 година

 

DSC01947

53 процедури за набиране на проектни предложения на стойност близо 1,150 млрд. лева ще бъдат обявени през следващата година по програмите, съфинансирани от ЕСИФ, обявиха на пресконференция днес от Областния информационен център в Благоевград. Процедурите, по които ще могат да кандидатстват представители на бизнеса, НПО, общините, образователни и научни организации и институции са заложени в индикативните годишни работни програми за 2019 година.

За европейско финансиране за внедряване на иновации  и дигитализация във фирмите може да се кандидатства по програма „Иновации и конкурентоспособност“.

По програмата „Региони в растеж“ ще продължи изпълнението на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие. От нея могат да се възползват, както и тази година,  39 общини в цялата страна, сред които Благоевград, Гоце Делчев и Петрич. Допустимите дейности са обновяване на общинска образователна инфраструктура, модернизация на социална инфраструктура, мерки за енергийна ефективност на сгради от общинската и държавната администрации, енергийна ефективност за студентски общежития на държавни ВУЗ и многофамилни жилищни сгради, градска среда, развитие на екологично устойчив градски транспорт. Над 98 млн. лв. са отделени за развитие на туристически атракции, а почти 380,5 млн. лв. са отредени по процедура „Регионални пътища“ с бенефициент АПИ.

Най-много средства по програмата „Околна среда“ – близо 37 млн. лева, са отделени за процедура „Техническа помощ за подпомагане Регионалните органи за управление на мрежата Натура 2000“.

ОП „Развитие на човешките ресурси“ е заложила 7 процедури за кандидатстване. Сред тях са:„Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания етап 2“, „Подкрепа за лицата с увреждания – нов прием“ и „Социално включване на лицата с психични разстройства“.

23 млн. лева от програмата  „Наука и образование за интелигентен растеж“ са отредени за процедура „Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“. Професионалните гимназии в партньорство с работодатели ще могат да кандидатстват с проекти за въвеждане на дуална система на обучение.

DSC01935

Общо 12 процедури ще бъдат отворени за кандидатстване през следващата година по програма  „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Безспорно най-значимата от тях е лот 3.2 на АМ „Струма“. Това е и процедурата с най-много средства по програмата – над 439 млн. лева.

Програмата за развитие на селските райони предвижда  7 мерки през 2019 г. с общ бюджет от 198,5 млн. лв.

На пресконференцията бе съобщено, че финансирането на мрежата от Областни информационни центрове в страната за периода 2019-2021 година е осигурено.

 

Снимки: ОИЦ-Благоевград

Comments

comments