Повече от 1300 свободни работни места бяха представени онлайн на Европейския ден на труда

razkriha-onlayn-trudova-borsa-za-evropeyskiya-den-truda-960x640

Повече от 1300 свободни работни места представиха онлайн български и чуждестранни работодатели на Европейския ден на труда,  организиран днес от европейската мрежа за трудова мобилност EURES България, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

За първи път у нас международна трудова борса се провежда чрез използването на комбинацията от два подхода – борса на място и едновременно чрез използването на електронната EURES платформа на Европейската комисия за онлайн комуникация. Така работодатели и търсещи работа имаха възможността да се свързват напълно безплатно, без да е необходимо присъствието им на място.

В онлайн платформата за днешното събитие се регистрираха близо 130 работодатели от 10 държави – България, Дания, Естония, Германия, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция, като 109 от работодателите са български. Обявените свободни работни места са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, туризма, леката и тежката индустрия, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство, сезонна заетост, строителство и други. 1370 търсещи работа се регистрираха в платформата. От тях близо 900 са наши сънародници. 800 от българските участници са с висше образование, като най-голям е делът на младежите – 600 са във възрастовата група 25-34 г.

На Европейския ден на труда на място се представиха с щандове още 15 български и европейски работодатели и над 60 EURES представители от Германия, Дания, Естония, Кипър, Финландия, Холандия, Чехия, Испания, Италия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Швеция.

Comments

comments