Постигнато е споразумение за Брекзит

220px-Oxford_Street_(geograph_4949395) (1)

Дългоочакваното споразумение за Брекзит е постигнато. Европейският съюз и Великобритания договориха всички въпроси, свързани с напускането на Европейския съюз. Снощи споразумението беше одобрено от кабинета на Тереза Мей. Веднага след това Брюксел публикува договора. Днес Тереза Мей ще направи изявление през британския парламент. Договорът ще се гледа под лупа  преди гласуването в началото на декември.

Европейската комисия публикува договора, който е 585 страници.  На 29 март 2019 година  Великобритания напуска ЕС, следва преходен период, който ще продължи до 1 юли 2020 г. с възможност за удължаване с още 6 месеца. Ако през това време Брюксел и Лондон не са договорили бъдещото си търговско споразумение, от 1 януари 2021 година ще действа единна митническа територия между ЕС и Обединеното кралство, която ще обхване всички стоки, с изключение на рибата и аквакултурите.

Мишел Барние – главен преговарящ на ЕК подчерта, че „Европейските граждани, живеещи във Великобритания и британците, които преди края на преходния период са се установили в страна-членка от ЕС, ще могат спокойно да продължат живота си в съответната държава. Те ще могат да останат там, да учат там, да работят там и да вземат семействата си със себе си“.

Споразумението за Брекзит ще трябва да бъде одобрено от 27-те държави членки на ЕС. Очаква се днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск да свика извънредна среща на върха на лидерите на 25 ноември в Брюксел.

Comments

comments