Посрещат новата година в Разлог с кукерския карнавал „Старчевата“

620_RazKuke43

В първия ден от новата 2020 година с кукерския карнавал „Старчевата“ в Разлог ще гонят злите духове, съобщиха от пресцентъра на общината. „Старчевата“ е едно от най-мащабните събития не само в региона, но и в страната. Един от най-атрактивните моменти е хорото, на което се хващат жители на града, всички облечени в красиви разложки носии.

Жители на седемте квартала на Разлог ще изпълнят ритуал за прогонване на злите духове, каза за БТА кметът на общината Красимир Герчев. Карнавалът показва приемствеността на традициите в разложани, като на площада могат да се видят кукери от всички възрасти – от възрастни хора до деца, посочи кметът. По думите му жителите на Разлог са горди, планински хора, които са свикнали да живеят в сурови условия. Тези кожи са символ на животните, които се отглеждат тук, това са най-вече кози и овце, така че хората от Разлог са свързани здраво с природата и съвсем логично те използват тези кожи за маскарадните костюми, допълни Красимир Герчев.

Тази година се очаква в празника „Старчевата“ да се включат повече от 2 000 жители и гости на града, съобщи Радио Благоевград.

Празникът  започва в 11:00 часа днес на площада в град Разлог.

Снимка:БТА

Comments

comments