Поредният „бушон“ изгоря за купуване на гласове на евроизборите, но всичко е точно.

63Milenko_Kosanovic_Serbia

Четвърта присъда, във връзка с купуване на гласове на изминалите избори за членове на Европейския парламент 2019 година.

След споразумение, постигнато с Районна прокуратура – Елена и одобрено от съда, осъдиха мъж за престъпление против политическите права на гражданите във връзка с упражняването им на вот на изборите за членове на Европейския парламент 2019 година.

М. А. се призна за виновен за това, че в периода 21-22.05.2019 г. в село Родина, община Златарица при условията на продължавано престъпление  дал на четири лица /на Б. А. – 120 лв., на Д.М – 60 лв., на Й.Р. – 60 лв. и на А. Ю. – 60 лв./ с цел да склони тях и членове на семействата им да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия – престъпление по чл. 167 от НК. За извършеното деяние му е наложено наказания седем месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с три години изпитателен срок.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

В дните след вота, Прокуратурата на Република България съобщи, че са образувани общо 19 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, от които едно е било прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление.

До момента има четири присъди за купуване на гласове по време на току – що отминалите избори за членове на Европейския парламент. В тези случаи се е стигнало до споразумение с Прокуратурата и осъдените следва да изтърпят наказание „лишаване от свобода“ за период от 4 до 10 месеца условно с тригодишен изпитателен срок.

Така наречените „мулета“ са купували гласове в Търговище, Тетевен и село Родина, община Златарица. От наложените присъди става ясно, че купуване на гласове на територията на България е имало. Следователно, изборният вот отчасти е бил манипулиран. За кого са купували гласове „дилърите“, така и не става ясно. Факт е, че има извършени престъпления против политическите права, както и наказани за това деяние. Граждани са склонявани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия. На този етап не става ясно за коя политическа партия става въпрос.

Ако заловените „мулета“ не признаят кой им е дал парите, е практически невъзможно да се стигне до следващите нива в организацията за пазаруване на гласове, както и до самия й връх.

Остава един въпрос, на който едва ли ще получим отговор : За кои политически партии са купували гласове, така наречените дилъри на гласове и кой седи на върха на пирамидата?

Касиране на избори

Механизмът за отмяна на избори е уреден в Конституцията, а решението за това може да бъде взето единствено от Конституционния съд. Една партия може да поиска цялостно касиране на изборите за парламент, но това може да стане само чрез посредничество на пет институции: президентаВърховния касационен и Върховния административен съд, но чрез колективните им органи – пленума на съдиите, главния прокурор и поне 1/5 от положилите клетва и действащи народни представители.

Сезирането на съда може да стане в 15-дневен срок, след като ЦИК обяви окончателните резултати от изборите.

Съдът не може и да се самосезира. „Той трябва да бъде сезиран, но не от пряко заинтересования, а само от онези пет институции, които Конституцията изчерпателно посочва.“

Европейски избори 2019 година

Централна избирателна комисия установи нарушения на разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс, изразяващо се в огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение по повод изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Съставени бяха над 10 акта за установеното нарушение – на няколко доставчика на медийни услуги (телевизии), както и на десетки сайтове.

След като отминаха изборите, четирима граждани бяха осъдени за купуване на гласове на евровота на територията на Република България. Присъдите са минимални за този вид престъпление, но деянието е от високо обществено значение.

Анонсът за отминалите избори за Европейския парламент 2019 година е следният  :

Констатирани са нарушения от Централна избирателна комисия. Съставени са актове на нарушителите. Прокуратурата е повдигнала няколко обвинения на лица за престъпление против политическите права на гражданите. Съдът е наложил наказания за извършените престъпления. Нарушения и престъпления има, присъди също, но въпреки това изборите са легитимни и честни. А и да не забравяме, че само след три дни – 15-дневният срок изтича. Но всичко е точно. Избрахме евродепутати, които ще работят за благото на Република България.

Съдбата на един народ зависи от това кой и по какъв начин ще го управлява. Все пак народът е суверена (Управниците са слуги,а народът е техен господар), но Йосиф Сталин е бил на друго мнение : „Не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете!“

 

Comments

comments