Полша махна данъците на младите хора, за да не бягат от страната

0000287155-article2

1,5 млн. души са напуснали страната през последните 15 години

Полското правителство е решило да премахне данъка върху доходите на около 2 млн. млади хора, които в момента работят в страната, съобщава бТВ.

Новият закон влезе в сила на 1 август, като целта му е да убеди младите поляци да останат в родината си вместо да търсят по-добре платена работа в Европейския съюз, пише “Индипендънт”.
Близо 1,5 млн. души са напуснали Полша през последните 15 години в търсене на по-добра работа в Западна Европа. Голяма част от емигрантите са млади хора, възползвали се от свободата на придвижване в ЕС след присъединяването на страната през 2004 г.

„Все едно жителите на цяла Варшава са си тръгнали, това е огромна загуба и трябва да спре. Младите хора трябва да останат в Полша”, коментира премиерът на страната Матеуш Моравиецки.

Масовата емиграция е довела до огромна липса на квалифицирана работна ръка, като всеки трети работодател се оплаква от недостига на работници.

Новият закон предвижда всеки поляк на възраст под 26 години, който печели помалко от 85 500 злоти на година (38 475 лв.)  да не плаща данък върху доходите си. Прагът е доста висок, тъй като средната работа заплата в Полша е около 60 хил. злоти (27 000 лв.) на година.
Местното правителство се надява, че новият закон ще обърне тенденцията и ще задържи младите хора в страната.

Източник: Клуб „Z“

Comments

comments