Политологът Първан Симеонов: Българите ще харесат действията на Гешев

„Институциите са отражение на обществото и активизацията на прокуратурата по-скоро ще бъде харесана от българското общество, каза по БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на социологическата агенция „Галъп“ в коментар по случващото се между президента и главния прокурор.

„Това е вкусът на българското общество – добър или лош. Понякога ние като общество трябва да внимаваме какво си пожелаваме. Българското общество не може да бъде обвинявано, че това иска. То твърде много чака. И твърде много беше оставено да живее в чувство на дълбока несправедливост. Това общество ще хареса всякакви действия и както обикновено в такива случаи – покрай сухото ще гори и суровото. Аз, вие, може би много други хора ще се боим за демокрацията, но широката публика може би иска друго и нямаме право да я виним“, заяви Симеонов.

Ако твърдият подход е избраният нов образ на прокуратурата, то това трябва да продължи през целия мандат и с еднакъв аршин към всички, смята политологът, който направи аналогия с подхода на футболния съдия към един мач.

„Имам чувството, че действията на прокуратурата в новия вариант срещат одобрението на нашите западни партньори. Нали знаете – от известно време насам има форма на стратегическо партньорство със Съединените щати. Много е тъжно понякога да се гледа наивността на иначе симпатичната демократична общност в България, която дълго време се надяваше и се опитваше тя да бъде вестителят на англо-саксонското в България. Вече не е тя, има друг титуляр.“

„Президентът Радев е една от фигурите, които, поне засега, успяват да развият независим авторитет вън от управленския микс. Това са обобщенията на ситуацията: силна прокуратура, силен президент и ново геополитическо ръчно управление на страната“, посочи Първан Симеонов.

Намираме се в почти отчайваща ситуация за властта, смята Симеонов. „Случва й се най-глупавото, което може да се случи на една власт – да събереш всичките си противници в един отбор. Един от факторите ГЕРБ да е на власт толкова години е, че опонентите му не го понасят, ама и помежду си не се понасят. Сега, не че са се заобичали, но са удивително синхронизирани. Никога не съм очаквал да видя либерално прозападно ориентирани хора да стискат палци на Костадин Костадинов от „Възраждане“. И сега този микс, синьо-червен, получава и Радев за знаме, да не говорим, че на тази струна звучи и Слави Трифонов, да не говорим, че на тази струна звучи и Мая Манолова, да не говорим, че има и господин Цветанов, който седи и чака своя реванш.“

„Да събереш противниците си в един отбор и през това време да няма сняг, да не идва водата в Перник, е най-удивително глупавата ситуация, която властта може да си причини. И то точно след като победи във всички възможни избори, стопи ледовете с Тръмп… и накрая се пропука на най-лесното. Окончателно е ясно, че тази власт се пропуква, защото няма визия, няма стратегия и защото кърпи. А когато кърпиш, рано или късно някъде нещо ще се скъса“, отбеляза още политологът.

Снимка: БГНЕС

Comments

comments