Политическа буря за евромандатите и работата на ЦИК

768x432

Резултатите от изборите за Европейски парламент са известни, започнаха да отшумяват и страстите за това кой спечели и кой загуби съревнованието. В политическите централи очистват редиците си и се стягат за следващите избори.

Но отказът на Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Мария Габриел да бъдат евродепутати след избора им, изведе на гребена на политическото говорене въпроса за работата на ЦИК и нейната компетентност.

Хронологията на събитията

Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски бяха първият и вторият в листата с която ДПС се яви на изборите за ЕП. Веднага след като стана ясно, че партията печели три мандата, двамата заявиха, че се отказват да бъдат евродепутати. На 31 май ЦИК обяви поименно избраните 17 евродепутати и тези от квотата на ДПС бяха следващите в нейната листа – Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са подали заявления в изборната комисия, че не желаят да бъдат обявявани за избрани за членове на Европейския парламент. „По същество заявлението представлява оттегляне на съгласието на кандидата по чл. 365, ал. 1, т. 3 на Изборния кодекс за участие в изборите, което е необходимо изискване за регистрация. При положение, че такова съгласие вече не е налице, ЦИК заличава от съответната кандидатска листа и не обявява лицето за избрано за член на ЕП“, се посочва в решението за Пеевски.(ЦИК, решение № 452-EП от  30.05.2019).  Според представители на ЦИК,  тя не може да откаже на двамата от ДПС, защото това е личен акт.

Като водач на листата на ГЕРБ, Мария Габриел получи своето достоверение от ЦИК, че е избрана за евродепутат. „Тя  не е подала отказ пред ЦИК и тъй като името й вече е обявено от комисията, тя трябва да направи това пред Европейския парламент“. Коментарът за БТА направи говорителят на ЦИК Александър Андреев по повод заявеното от Мария Габриел намерение да довърши мандата си на еврокомисар.“Моето лично мнение е, че отказът би трябвало да бъде направен пред Европарламента. Имената на евродепутатите са вече обявени от ЦИК и дори са обнародвани в Държавен вестник“, поясни Андреев. Затова, по думите му, след като Габриел заяви че се отказва, тя трябва да го направи в Брюксел, а не пред българската ЦИК.

 Различните менния

Според Димитър Делчев, лидер на „Движение България на гражданите“,  ЦИК е нарушила закона, след като не е обявила имената на кандидатите на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Пред bTV той коментира, че „отказът на Делян Пеевски от листата на ДПС след края на изборите е абсолютно незаконен. Той не може да се оттегли от листата, а да се откаже от мандата. Но отказът се прави в Брюксел, при започването на сесията на новия Европейски парламент. Дотогава никой не може пред ЦИК в страната си да се отказва, а камоли  да се оттегли от листа, след вече приключили избори, както Пеевски и Карадайъ направиха“.

Правозащитникът Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека в периода 2008-2015 година коментара така по БНР обявените от ЦИК резултати от изборния вот и отказа на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ да бъдат евродепутати, след като бяха избрани:

„Не мога да кажа дали е законно, или е незаконно решението на ЦИК да не обяви господин Карадайъ и господин Пеевски като избрани евродепутати, защото изборът на един евродепутат е свързан не само с резултата от избора, но и с встъпването в длъжност и така нататък“ .

Цветозар Томов, социолог, бивш говорител на ЦИК, пред вестник  „Капитал“:

„За мен с тези си решения ЦИК насърчава една практика на измама на избирателите извън юридическия контекст на въпроса. Не е редно, в която и да е изборна кампания да участват хора, които възнамеряват да се откажат пред ЦИК от правомощията, които им дава изборът, защото нейната роля е да регистрира избора на хората. И в крайна сметка ние никога не знаем дали и доколко хората са се повлияли от подреждането в дадена листа. За мен това е изборна измама, която ЦИК допуска с подобни решения“.

Гражданското сдружение „БОЕЦ“ съобщи във Фейсбук, че вече е сезирало Върховния административен съд с шест жалби „срещу нищожните и незаконни решения на ЦИК за заличаването на Пеевски и Карадайъ от списъка на кандидатите и обявяването на следващите в листата на ДПС за избрани за евродепутати.“

Снимка:БГНЕС

Comments

comments