Полицията премахна палатковите лагери в София, 12 души са задържани

БГНЕС

През нощта полицията премахна палатковите лагери на протестиращите в цялата страна – София, Пловдив, Варна, както и на пътя Стара Загора-Хасково.

Операцията на МВР е започнала около 4 часа във всички градове, където имаше блокади. 12 души са арестувани в София. Към 9 ч. те бяха освободени. ПР-експертът и един от организаторите на протеста от т. нар. „Отровно трио“ Арман Бабикян е бил задържан за неспазване на Закона за движение по пътищата и неспазване на разпорежданията на МВР. Той беше овободен около 7:30 ч. и сподели:

„Изглежда не знае, че по този начин протестът ще продължи. Ние всички отново ще направим лагери. Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена Конституцията. Ще се наложи юристите в МВР и, надявам се, онзи титаничен експерт в Министерството на правосъдието да вземат решение кое от двете е по-важно в България“.

Пламен Таракчиев от протестиращите напусна Първо РПУ, придружен от медицински екип, тъй като му е прилошало.

Адв. Николай Хаджигенов коментира:

„Полицията е просто бухалката, с която разчистват гражданите. Настоятелно съветвам всички да обжалват още днес и задържанията под стража и актовете. Сега всички трябва да излезем отново на улицата и този път да бъдем много гневни. Протестът вече започна! Благодаря ти, Борисов!“.

На „Орлов мост“ и площад „Независимост“ вече няма лагери.
Всички палатки и тенти, които бяха на кръстовището на „Орлов мост“ са премахнати. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна.На площад “Независимост“ са премахнати палатките от пътното платно. Те са преместени до тротоара до президентството. Около 4:30 ч. е имало 10-ина души в лагера. Те разказват, че е жандармерията без обяснения ги е накарала да освободят кръстовището.

“Както си седяхме, нахлу жандармерия. Докараха хиляди охранители от полицията и от службите за сигурност, за да могат да охраняват сградата, което е излишно за 10 човека мирни граждани“, каза Николай Димитров – един от гражданите, който е бил тук по-рано тази сутрин.

Към 8 ч.  на площада са останали няколко души. Изключително засилено е полицейското присъствие.

БГНЕС

Движението по бул. „Дондуков“ е възстановено.

“Орлов мост“ и кръстовището пред Ректората пред СУ вече са свободни за движение. Трафикът е възстановен и започва да се усилва.

Майките на деца с увреждания се преместиха пред Президентството.

Полиция и жандармерия охраняват района, за да не се допуснат нови блокирания.

Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления. По информация на БНР арестуваните в София са 12. Сред тях е и ПР експертът Арман Бабикян. Повечето от задържаните са откарани в 1-во. РПУ. Източници на БНР, близки до акцията, обясниха, че вероятно около 8 ч., повечето от задържаните ще бъдат освободени, като преди това ще им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Пред 1-во РПУ има група от протестиращи.

Кирил Чуканов от “Граждански мегдан“, който е там, разказа:

“Тази нощ ми се обадиха около 5, че е дошло много голямо количество жандармерия, спецчасти на полицията и пристискат протестиращите, изтласкват ги, събират им личните карти, заплашват ги, че веднага трябва да напуснат, съставят им актове. Малко след това разбрах, че са арестували масово хора. Не мога да кажа точно колко хора има в управлението, говорят, че са между 20 и 30 – Пламен Даракчиев, Манол Глишев, много хора са вътре. Арман Бабикян също е задържан“.

От МВР заявиха, че акцията е с цел възстановяване на движението, а ведомството уважава желанието на хората да протестират, но това не може да става с цената на нарушаване на правата на останалите граждани в страната.

Протестиращ обясни пред БНР:

“Бяхме около 25-30 души вечерта. Към пет часа дойде жандарамерията и: “Вдигайте катуна“. Нямаше сблъсъци. Аз спах през това време. Преди това чух, че другите говореха за някаква провокация, но аз нищо не съм чул. Полицаите бяха много учтиви, но като си обграден от 150 човека, посред нощ, нямаш много какво да направиш. Преместваме протеста пред 1-во РПУ и призоваваме всички граждани да дойдат там в знак на солидарност“, разказаха протестиращи от лагера на “Орлов мост“.

Мая Манолова беше на мястото на палатковия лагер пред Ректората на СУ по-рано тази сутрин. Много хора остават на място, но са преместили палатките и тентите си на самия вход на СУ:

“По отношение на буса, който е на майките на деца с увреждания – това е специализиран транспорт, който е важен за хората с увреждания. Прибраха го! Задържаха двадесетина души на “Орлов мост“ по данни на протестиращите. Хората имат право на адвокат от момента на тяхното задържане. Това конституционно право не беше спазено, както и правото на гражданско неподчинение е гражданско право“, каза Манолова.

По-рано пред БНР един от протестиращите на „Орлов мост“ в София – Манол Глишев, съобщи, че около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4 и 30 часа.

„Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т. е. на специализираните служби към софийската полиция, обградиха „Орлов мост“ с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата – много забавно, предвид че последните дни въобще нямаше такъв проблем. Явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането. Може би към двайсетина души отговорихме „не“. Съответно в момента ни отвеждат към някое от районните полицейски управления в София, предполагам Първо. Може би в палатковия лагер все още има някой от протестиращите, не мога да кажа.“

 

Източник:БНР

Comments

comments