Пожарът край Бетоловото е засегнал площ от около 50 декара

Сигналът за произшествието е постъпил около 15 часа чрез националния телефон 112. Незабавно на мястото на пожара са пристигнали екипите на РСПБЗН от Банско, Разлог и Якоруда. В гасенето са се включили също Държавните горски стопанства Добринище, Места, Разлог и Симитли, служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ и Община Банско. Включена е тежка техника, която прави полоса, препятстваща разпространение на огъня.
Въпреки вятърът и изсъхналата растителност след продължителната суша и високите температури, общите усилия на участниците в ограничаване на огнището са дали резултат. Пожарът е локализиран и разпространението му е спряно. На място остават дежурни екипи, за да наблюдават периметъра и да реагират в случай на нужда.
Комисар Георги Пармаков, директор на РДПБЗН-Благоевград, ръководи акцията по овладяване и потушаване на пожара. На терен също са началникът на РСПБЗН- Банско Димитър Клечеров, директорът на НП Пирин Росен Баненски, директорите на държавните горски стопанства Добринище и Места – Илия Клечов и Димитър Пидов, зам.-кметът на община Банско Стойчо Баненски.
Според компетентните органи, няма опасност за хора, сгради и инфраструктура, но вероятността за ново разгаряне на отделни участъци не е напълно изключена.
Засега не е установена причината за възникване на пожара. Възможно е да е предизвикан от човешка небрежност или от светкавица от гръмотевичната буря на 15 септември вечерта.

Comments

comments