Подсъдима за източване на евросубсидии, пусната под „Парична гаранция“ оглави ОИК – Якоруда

EU-funds-uptake-rate-660x330

Подсъдимата за източване на евросубсидии бивша социална работничка и председател на ОИК – Якоруда Петранка Кундева вчера бе утвърдена от ЦИК да ръководи избирателната комисия и на предстоящите местни избори, пише „Struma.bg“

Делото срещу нея в Окръжен съд – Благоевград е по обвинение на прокуратурата, че чрез подаване на неверни сведения пред ДФЗ е получила 24 446 лв., за да отглежда краставици. Схемата, използвана от Кундева, е емблематична за изобретателността на българите, които намериха начин да напълнят джобовете си със средства от ЕС, без да се изпотят на полето.

Припомняме, че социалната работничка наела кръщелника си Цветко Ангелов да кандидатства от свое име по програма за отглеждане на краставици, като обещала да му плаща месечна заплата от по 200 лв. за услугата. От негово име тя кандидатствала за 48 812 лв. европейско финансиране, с 10 000 лв. от които купила товарен автомобил от брат си Златко Божанин, уж за стопански нужди, но щедро му го оставила да го ползва.

При проверка от ДФЗ установили, че Кундева няма реално земеделско стопанство, а щом разберяла, че от фонда ще идват да нагледат краставиците й, започвала да скубе растенията от едната нива и да ги присажда в другата. След обвинението към нея за подадени неверни сведения в ДФ „Земеделие“ и неправомерно получаване на субсидията, преди 3 г. Кундева загуби работата си, а на делото срещу нея поиска служебен защитник поради липса на средства да си наеме адвокат. Същата е с парична гаранция от 500 лв. и заплаха да й бъде наложена по-тежка такава, ако продължава да бламира с неявяването си заседанията на Окръжен съд – Благоевград.

Шансът на Кундева е, че изборите са в неделя, когато съдът няма заседания, и делото няма да й попречи да проведе изборите в Якоруда и да получи заплатата от 1070 лв., която й се полага като председател. Нейни помощници ще са зам. председателите на ОИК Димитър Бучков от БСП и Георги Станоев от „Обединени патриоти”. Секретар е Зелха Караасан.

Източник: Struma.bg

Comments

comments