Подготвя се специална наредба за детските лагери

изтеглен файл (3)
Снимка:БТА

 

Създадена е работна група, която работи по изготвянето на специална наредба за детските лагери, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й идеята е тези места за отдих да бъдат извадени от общия знаменател на туристическите обекти и да бъдат уточнени условията, на които трябва да отговарят.
     Предстоящото лято ще е предизвикателно, а целта е да запазим нивата на туристите от миналата година, допълни Ангелкова. По думите й през първите 4 месеца на годината страната ни е посетена от 1 750 000 чуждестранни гости, като броят им е с 1,5 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението на реализираните нощувки е с 5,8 процента, а на приходите – с над 6 на сто. Ангелкова каза още, че има спад на записванията за летни почивки у нас на руския и на германския пазар. За сметка на това има увеличение във Великобритания, Полша, Чехия, Израел, Франция, като във всяка от тези държави ръстът е с повече от 10 процента.
   Разработваме механизъм, с който да подпомогнем и насърчим организирания туризъм в нашата страна, допълни Ангелкова. Тя уточни, че не става дума за дотиране или отпускане на субсидии. По думите й пилотно ще бъдат обхванати летищата във Варна и Бургас, а след 1-2 години, когато станат видни резултатите от прилагането на механизма, той може да стане валиден за цялата страна. Мерките за насърчаване на организирания туризъм ще бъдат обявени най-късно през септември, тъй като тогава започва договарянето с големите туроператори и е редно те да ги имат предвид за лято 2020 г., посочи Ангелкова.
   Във Варна днес министърът на туризма участва в третия форум на градовете побратими от Русия и България. Участниците бяха приветствани от кмета на крайморския град Иван Портних и изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Сред официалните гости на форума бяха генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов и кметът на Бургас Димитър Николов.
   Българските общини са много активни в търсенето на международни контакти, тъй като побратимяванията между градовете улесняват и икономическите връзки, посочи Силвия Георгиева. По думите й най-много партньорства има подписани с руски градове – 112. Днес цифрата нарастна с още две, тъй като споразумения подписаха Добрич и Тамбов и станица Натухаевска в Краснодарския край и варненското село Казашко.
   Вече има над 30 градове, побратимени с партньори във Франция, допълни Георгиева. По думите й подписани са и много споразумения между български и германски селища. През последните години има много побратимявания и с китайски градове, като инициативата за установяване на контакти с местните ни власти идва от азиатската страна, каза още Георгиева.
   Във форума във Варна, който преминава под знака на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Русия, вземат участие 30 делагации от руски градове и близо 20 наши. На срещата стана още, че до края на годината ще бъде подписано споразумение между НСОРБ и Общоруския конгрес на общините.

Източник: БТА

Comments

comments