Под мотото „Не давай власт на омразата” протече 12-тото издание на София прайд

PRIDE

„Не давай власт на омразата“. Под това мото се проведе 12-тото издание на София прайд, което привлече неколкохилядна тълпа.
Събитието започна в 16.30 часа, когато все повече и повече хора влизаха в ограденото пространство около Паметника на Съветската армия. Те трябваше да преминават през пропусквателни пунктове с оглед на безопасността при провеждането на прайда. Въпреки това в оградената зона настроението беше позитивно и хората танцуваха под звуците на носещата се от сцената музика.
„Любовта няма пол, няма възраст, няма етнос, няма никакви граници за любовта. Обичайте се, хора, с цялото си сърце“, каза поп фолк певицата Галена, преди да слезе от сцената, предаде Дневник.
Малко след 19.30 часа шествието потегли под звуците на рейв музика, която се носеше от два камиона. То зави по бул. „Васил Левски“, след това мина покрай Народното събрание и завърши на Паметника на Съветската армия.

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства. Парадът изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.

Comments

comments