Почти е невъзможно благоевградчани да си възстановят парите от платения „двоен данък“ за имотите, решението на Конституционния съд няма обратна сила

kmet

„Решението на Конституционният съд няма обратна сила, на онази част от благоевградчани, които вече са платили данъците си въз основа на по-високата ставка, няма да бъдат възстановени надвнесените суми.“, така кметът на община Благоевград д-р Ат. Камбитов коментира ситуацията с промяна на данъчната ставка за недвижими имоти извън основното жилище.

Припомняме, че данъкът бе рязко увеличен с над 100% за т.нар. „курортни градове“, сред които попада и Благоевград като  курорт с местно значение. Със свое решение от 9 април обаче, Конституционният съд определи  като противоконституционен текстът, визиращ рязкото вдигане на данъците на имотите. По този начин десетки благоевградчани, които са платили данъците си до 31 март, за да се възползват от законово определената 5% отстъпка при плащане в този срок, са платили „двоен данък“.

Кметът Камбитов все пак отчете, че има вероятност надвнесените от благоевградчани суми да бъдат възстановени. Начинът е законодателят да върне със задна дата решението си и така, чисто законово, хората ще могат да получат парите си.

Общината е готова да възстанови сумите на гражданите, допълни кметът и уточни, че те далеч не са големи и са в порядъка на 80 – 90 хил.лв.

Comments

comments