Почитаме Света мъченица Юлиания

php8rzdlj_800x_

Днес почитаме Света мъченица Юлиания и пострадалите с нея 500 мъже и 130 жени в Никомидия. Тя е християнска мъченица, живяла през III в. във Витиния (Мала Азия).

Според нейно житие,  тя била дъщеря на знатни и богати родители езичници. Годеникът и Елевсий, също бил от знатен род и езичник. Тя отказала да се омъжи за него, тъй като била християнка и не искала да свърже живота си с идолопоклонник. Елевсий се опитал да я убеди да се отрече от вярата си, но молбите му били безуспешни.

Когато научил за случилото се, бащата на Юлиания се отнесъл към нея с голяма жестокост и я предал на съд. Младата жена била подложена на многобройни мъчения, но не се отрекла от вярата си.

Така Юлиания сама се обрекла на големи страдания. Но тя нито за миг не съжалила за избора си. Мнозина (според житието – 630 души) от свидетелите на изтезанията също приели християнството, впечатлени от духовната сила на Юлиания, която оставала непреклонна пред своите мъчители. Всички те били посечени с меч. Накрая самата Юлиания също била обезглавена. Това станало около 290 г.

Ето защо, 21 декември е свещена дата.

Именниците днес се казват  Юлиана, Юлиан, Юли, Юлия, Юлиян, Юлияна, Юлка.

Comments

comments