Почитаме Света Анна

images

Днес Българската православна църква отбелязва зачатието на света Анна – майката на Богородица. Света Анна е покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

От библейския разказ става известно, че Анна и нейният съпруг Йоаким нямали деца близо двайсет години.Двамата отправяли непрестанни молитви към Бога да се смили и да ги дари с дете. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна и я известил, че ще роди дъщеря на име Мария. Ана дала обещание, че ще посвети момичето на Бога. Двамата съпрузи изпълнили своя обет и когато малката Мария навършила тригодишна възраст я завели в Йерусалимския храм.

Според поверието от днес започват родилните мъки на Богородица, която е дала на човечеството Исус Христос. Ето защо младите и бременните жени не трябва да работят на този ден, за да родят по -лесно. Жените не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът.

Освен това, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта, денят започва да расте,макар и колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

Честито на всички и специален поздрав за именниците –

 

Comments

comments