Почитме паметта на Свети Мина

48733d2f2fda6b3103202b57ee327cf8

Днес почитаме пометта на  Свети великомъченик Мина, известен като чудодеен лечител и прочут със смелостта си воин. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина е закрилник и покровител на семейството, помага при беди, тежки болести и кражби.Свети Мина помагат на всички, които вярват и не се отдават на пазарлъци.  Закриля още самотните жени и женската чест.

В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни.  “Вълчите празници” водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Дори някогашните поверия да ви изглеждат наивни, възползвайте се от последните есенни слънчеви лъчи, за да подготвите дома си за зимата.

Имен ден имат  всички, които  носят имената  Мина, Минка, Минкo, Минчо, Милен, Виктор, Виктория.

 

Comments

comments