Почина акад. Благовест Сендов

akad.-Blagovest-Sendov-225x300

На 19 януари 2020 година на 87-годишна възраст почина световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов. Това съобщиха от Българската академия на науките.

„Сендов беше изтъкнат държавник и общественик – ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на Българската академия на науките, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония”, казват още от БАН.

Акад. Сендов е носител на редица високи български и чуждестванни отличия, сред които и на почетния юбилеен знак на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевгард  за принос в неговото развитие и утвърждаване.

 Поклон пред паметта му!

Кой е акад. Благовест Сендов

През 1956 година завършва висшето си образование в Софийския университет. Специализирал е изчислителна математика в Лондон и Москва. През 1964 година защитава кандидатска дисертация. Професор е по числени методи в СУ „Св. Климент Охридски“.

Той е автор на над 270 публикации, от които 170 научни труда, 4 монографии, издадени в авторитетни международни издателства, написал е много учебници, книги, популярни статии.

Член-кореспондент от (1974), академик (1981), председател на БАН (1988 – 1991). Благовест  Сендов е най-младият доктор на науките, най-младият професор, най-младият ректор по онова време у нас.

Освен с политическите и научните си изяви, Благовест Сендов е известен и с образователния експеримент „Проблемна група по образованието“, наричан разговорно „Сендовската система“, който инициира, докато е ректор на Софийския университет. ПГО е образователна система, въведена експериментално през 1979 година  в 30 училища в страната, сред които и в Благоевград .Системата предлага нови методи на обучение, както и с промяна в учебното съдържание по класове. Учебниците са големи и илюстрирани от Доньо Донев.

Част от изучаваните предмети от масовата образователната система са обединени, например предметът „Природа“ обединява изучаването на Биология, Химия, Физика и География, а „Чета, пиша, смятам“ – Математика, Български език и Литература. От пети клас се учи програмиране, като за целта се използва популярният за образователни нужди език Лого. Обучението се провежда целодневно. До V клас учениците не са писмено оценявани. В някои класове учениците започват своето обучение на 6-годишна възраст.

Новаторският образователен процес е замислен с цел демократизация на обучението, което да преминава с лекота под формата на игра и забавление. Въпреки това проектът среща неодобрение, най-вече от страна на някои родители и в интелектуалните среди, а заради включените произведения на Джани Родари е наречен „прозападен“ и Съюзът на българските писатели организира подписка против проекта.

Сендов е избиран многократно за народен представител още по време на социализма. От 1986 г. е заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет, както и председател на Съвета за наука.

Парламентарната му кариера продължава и след 1989 г. в рамките на доминирани от БСП формации.

Председател и заместник-председател на Народното събрание от 1995 до 1997 г., съответно от 1997 до 2004 г.

Посланик в Япония от 2004 до 2009 г. и във Филипините (20 април 2006 – 19 септември 2014).

Comments

comments